Férfi kosár: az U-BT rekordszámú néző előtt alázta meg a Steauát

A vártnál simább győzelmet aratott (85:68) a Kolozsvári U-BT a Bukaresti Steaua ellen a férfi kosárlabda-bajnokság rangadóján és ezzel – négy fordulóval az alapszakasz vége előtt – 99 százalékban bebiztosította első helyét.

A 7300 férőhelyes kolozsvári multifunkcionális csarnokban vasárnap este nézőcsúcs dőlt meg, Romániában még soha nem tekintettek meg a helyszínen kosárlabda-mérkőzést 6000-en.

A laza telt ház csak a bakák elleni mérkőzés utolsó negyedére „ébredt fel” és kreált olyan hangulatot, amilyet – így utólag visszagondolva – végig nyújtania kellett volna.

A szurkolói csend dacára „lángolt” a hazai csapat, amely az első félidőben elsősorban két színes bőrű légiósára – Ousmane Barro és Kyndall Dykes – támaszkodhatott a pontszerzés tekintetében. A vendégek utoljára 10:13-nál vezettek, s bár a mérkőzés folyamán többször is úgy tűnt, hogy partiban tudnak lenni az U-val, Mihai Silvășan egy-egy időkéréssel igazított a rendszeren és fiai újra és újra elléptek a Steauától. Nagyszünetre tízpontos előnnyel (46:36) mehettek Barroék.

Szünet után sem változott a játék képe, viszont kicserélődtek a főszereplők. Egyre nagyobb szerepet kapott Török Roland és Filip Adamovics, akik hárompontosaikkal élesztgették a közönség lelkesedését. Amikor öt perccel a vége előtt 16 pontra nőtt a két csapat közötti különbség, akkor Silvășan levette a légiósokat és mérkőzés végét románokkal játszotta le.

Férfi kosárlabda-bajnokság, alapszakasz, 18. forduló

  • Kolozsvári U BT–Bukaresti Steaua 85-68
  • Bukaresti Dinamo–SCM Universitatea Craiova 88-86
  • CS Phoenix Galaţi–Temesvári BC SCM 87-90
  • Marosvásárhelyi BC–Nagybányai BCM Olimpic 87-65
  • BCM U Pitești–Nagyszebeni CSU 70-81

Tabella

  1. Kolozsvári U BT 30 pont
  2. Bukaresti Steaua CSM EximBank 28
  3. Nagyszebeni CSU 28
  4. Temesvári BC SCM 27
  5. Nagyváradi CSM 26
  6. BCM U Pitești 25
  7. Marosvásárhelyi BC 25
  8. CS Phoenix Galaţi 23
  9. SCM Universitatea Craiova 20
  10. Bukaresti Dinamo 20
  11. Nagybányai BCM Olimpic 18

Kapcsolódók

Kimaradt?