Kosár-Eb: nem félnek a cirkusztól, Kolozsvárra jön a magyar válogatott

Nem riasztotta el a nagyszebeni és kolozsvári sportcsarnokokban tapasztalt magyarellenes hangulat a Román Kosárlabda Szövetséget (FRB) attól, hogy Magyarországot válassza partnerének, így a házigazda Románia mellett a magyar válogatott is pályára lép a 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában.  

A döntést közös sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön Horia Păun FRB-elnök és Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke a rendezvénynek otthont adó multifunkcionális sportcsarnok konferenciatermében.

A sajtótájékoztató előtt a magyar delegációt végigvezették a csarnokon, megmutatták nekik az öltözőket, bemelegítőtermet, a masszázsszobát. A séta után, de még a sajtótájékoztató előtt tette fel a Maszol azt a kérdést Szalay Ferencnek, hogy tudomásuk van-e arról, ami Tíz nappal ezelőtt Nagyszebenben, majd Kolozsváron történt alig egy hete az U-Sepsi SIC női kosárlabda mérkőzésen. A magyar szövetség elnökének válaszában román vendéglátóinak szavai köszöntek vissza, elmondta, tudomása szerint az U bosnyák edzője (Dragan Petricsevics - szerk. megj.) által bevonzott futballhuligánok skandáltak magyargyalázó rigmusokat. Hozzátette: román partnerei arról biztosították, hogy a jövő évi Európa-bajnokságra belső rendszeren kereszül értékesítik a belépőket, így ezeket a nem kívánatos elemeket távol tudják majd tartani a csarnoktól.

Kolozsvár, Helsinki, Tel Aviv, Isztambul

A 40. kosárlabda Európa-bajnokságot 2017. augusztus 31-e ás szeptember 17-e között rendeznek meg négy országban. Kolozsváron kívül Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont a kontinentális tornának, a kieséses szakaszt már csak a török fővárosban rendezik. A két évvel ezelőtti tornán vezették be azt az újítást, hogy a házigazdák választhattak egy partnerszövetséget, amellyel automatikusan egy csoportba sorolták őket. Az már korábban eldőlt, hogy a szervező országok közül Finnország Izlandot, Izrael pedig Litvániát választotta csoportellenfélnek. Románia most harmadikként Magyaországot nevezte meg partnerének, Törökországra még várni kell.

Négy éve tart az „összemelegedés”

„Régi barátaink a magyar szövetség vezetői. 2012-ben találkoztunk először Szolnokon, azóta remek partnerség alakult ki, amelynek a csúcsa a 2015-ös női Európa-bajnokság közös megrendezése volt. Ezért Románia most Magyarországot választotta partnerszövetségnek a 2017-es torna kolozsvári csoportjába. Könnyű és logikus döntés volt, hiszen Románia 30, Magyarország pedig 17 év után vehet részt a férfi Európa-bajnokságon" – mondta Horia Paun.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke szerint Magyarországon nagy várakozás előzte meg a román szövetség döntését, Bodnár Péter főtitkár az elmúlt egy hónapban napi kapcsolatban állt az FRB vezetőivel. „Emberi kapcsolatok nélkül semmi sem működik, és ez nálunk remekül megy, a női Eb-n már kipróbáltuk egymást. Mi is szeretnénk segíteni megtölteni ezt a gyönyörű csarnokot" –  mondta Szalay.

Több ezer magyar szurkolóval számolnak

Mindkét szövetségi vezető szót ejtett a mérkőzések biztonsági kockázatáról. Szalay Ferenc elmondta, a magyar szövetség arra törekszik, hogy zárt rendszeren belül értékesítse a jegyeket, és azok csak kosárlabda-szurkolókhoz jussanak. "Biztos vagyok benne, hogy a szurkolók között a legtöbb ember szereti a kosárlabdát, jó szurkolóként fog eljönni Kolozsvárra, nem pedig botrányt keresni" - jelentette ki. Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára elmondta, négy kategóriában kínálnak jegyeket a magyar szurkolóknak. A román-magyar mérkőzésre 1300 jegyet, a magyar csapat többi mérkőzésére 3000 jegyet különítettek el a magyar szövetség számára. Emellett 200 tornabérletet és a többi mérkőzésre összesen 3000 jegyet kap a magyar szövetség. Megjegyezte, a tornabérlet nem lesz érvényes a román-magyar mérkőzésre. 

Kényes téma volt a biztonság

Horia Paun a Maszol kérdésére kifejtette, a román szövetség is megfontolja a zárt rendszerű jegyértékesítést, de úgy vélte, ez szervező országként sokkal nehezebb lesz, mert sok jegyet kell eladnia. A szövetségi vezető elmondta: a döntés meghozatala előtt tanácskoztak a román rendőrség és csendőrség vezetőivel, akik megnyugtatták a szövetséget, és vállalták a rend biztosítását.  

Mint korábban írtuk, az elmúlt két hétben kétszer is magyarellenes rigmusok voltak a román bajnokságban. Előbb a Nagyszebeni CSU galerije skandálta a „Kifele a magyarokkal az országból”-rigmust a Kolozsvári U-BT elleni erdélyi rangadón, majd a kolozsváriak viselték ki magukat a Sepsi-SIC elleni női kosárlabda mérkőzésen.

Horvátország a harmadik

„Ide kosárszurkolók jönnek majd, a családok, a gyerekek a célközönségünk, senki más. Kolozsvár nyitott, kozmopolita város, óriási kosárlabda-kultúrával" – mondta Voinescu, hozzátéve, hogy Románia és Magyarország mellett Horvátország is biztosan ebben a csoportban szerepel, mivel a harmadik kalap másik három csapata (Izrael, Törökország és Finnország) szintén rendező.

A 2017-es Eb csoportkörének sorsolását november 22-én tartják.

Ami a 24-es mezőnyt illeti, Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán indul, míg Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozott a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes - Magyarország, Oroszország, Belgium, Szlovénia, Grúzia, Németország és Lengyelország -, valamint a négy legjobb második helyezett, azaz Nagy-Britannia, Montenegró, Izland és Ukrajna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?