„Összedobják” a szebeni ultrák a „bozgorozásért” kapott büntetést

Amint azt a Maszol elsőként írta meg, a Nagyszebeni CSU–Kolozsvári U-BT férfi kosárlabda mérkőzésen a hazai ultrák magyargyalázó rigmusokat skandáltak Török Rolland felé. A pár másodpercig tartó nacionalista kilengés fölött nem hunyt szemet a Román Kosárlabda Szövetség (FRB), 500 eurós büntetéssel sújtotta a nagyszebeni klubot.

A sbsport.ro portál szerint az ultrák vállalták tettükért a felelősséget és gyűjtést kezdtek a büntetés kifizetése érdekében. „Pillanatnyi kirohanásunkat immár bánjuk. Mivel egy szurkolónak nem szabad a csapat terhére lenni azt javaslom, hogy gyűjtsük össze a büntetés egy részét, vagy ha lehet, akkor a teljes összeget. Elsősorban azok hozzájárulására számítok, akik velem együtt kiáltottak az U elleni mérkőzésen, vagy akik legalább egyszer káromkodtak a CSU összecsapásain. Bármekkora összeget szívesen látunk, a listát én nyitom 100 lejjel” – írta Florin Iacob, a CSU Fans szurkolói csoport vezetője. Kezdeményezéséhez azonnal csatlakozott két másik ultra, ők 80 illetve 50 lejt „dobtak be”. Az akció a Pitesti elleni mérkőzésen is folytatódik.

A Nagyszebeni CSU szurkolói visszaesőknek számítanak, még 2014 márciusában történt, hogy a Marosvásárhelyi BC elleni, idegenbeli mérkőzésre csapatukat elkísérő nagyszebeniek nyomdafestéket nem tűrő, magyarellenes feliratot tartalmazó molinót feszítettek ki a marosvásárhelyi sportcsarnok lelátóján és magyarokat sértegető jelszavakat skandáltak.

Az ügyet az RMDSZ helyi szervezete és a BC kosárlabdacsapat az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elé vitte, a szurkolók szervezetét, a nagyszebeni klubot is és a Román Kosárlabda Szövetséget (FRB) is bepanaszolták. A diszkriminációellenes tanács felmentette a szurkolói szervezetet, viszont 3-3 ezer lejes büntetéssel sújtotta a nagyszebeni klubot és a FRB-t.

A kolozsváriak is tudnak „bozgorozni”

A sors iróniája, hogy pár nappal később Kolozsváron, a helyi U és a sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC női kosárlabda mérkőzésen a hazai ultrák is kimutatták a foguk fehérjét, a nagyszebeninél sokkal durvább rigmusokkal gyalázták az egész mérkőzés alatt a magyarokat. 

Egyelőre nem tudni, hogy a FRB milyen szankciót hoz a kolozsvári klub ellen, viszont az ügy rendkívül kellemetlen, ugyanis infomációink szerint a román és a magyar szakszövetség megegyezett abban, hogy a magyar válogatott a jövő évi férfi kosárlabda Európa-bajnokságon Kolozsváron szerepeljen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?