Megvédte címét a norvég kézilabda-válogatott

Norvég sikerrel ért véget Svédországban a női kézilabda-Európa-bajnokság 12. kiadása. A magas színvonalú, rendkívül izgalmas vasárnapi döntőben a címvédő egy góllal győzte le a holland csapatot.

A norvégok hetedik alkalommal diadalmaskodtak az Eb-n, 2014-ben a közös rendezésű horvát-magyar tornán szintén ők végeztek az első helyen.

A göteborgi Scandinavium-arénában nagy meccset játszott a két válogatott. A második eséllyel induló hollandok kétszer is úgy tűnt, hogy meglóghatnak az első félidőben, de a norvég együttes 9–6-ról, majd 13–9-ről is kiegyenlített.

A térfélcsere után már a favoritok vették át a kezdeményezést, a 46. percben öt góllal vezetett az izlandi Thorir Hergeirsson által felkészített északi együttes. A hollandok nem adták fel, Tess Wester bravúros védésekkel tartotta versenyben a németalföldieket, akik a legvégén az egyenlítésért rohanhattak.

Négy másodperccel a vége előtt elveszítette a labdát a támadásban lévő holland alakulat, Norvégia 30:29-re nyert. A Győri ETO-t erősítő Nora Mörk 12 gólt tett hozzá csapata végső sikeréhez, klubtársa Cornelia Nycke Groot a túloldalon öt, míg a Ferencvárosnál játszó Danick Snelder hat gólt szerzett.

A norvég lányok hibátlanul teljesítettek Svédországban, sem a csoportkörben, sem a középdöntőben nem találtak legyőzőre.

Korábban a bronzmérkőzésen Franciaország három egységgel, 25:22-re verte Dániát, a skandinávok azzal vigasztalódhatnak, hogy a negyedik hely is kijutást ér a jövő évi, németországi világbajnokságra.

Neagu a legjobbak között

Az Európai Kézilabda Szövetség – figyelembe véve a rajongók véleményét is – összeállította a torna álomcsapatát: Sandra Toft Galsgaard (kapus, Dánia), Camilla Herrem (balszélső, Norvégia), Cristina Neagu (balátlövő, Románia), Nycke Groot (irányító, Hollandia), Carmen Martín (jobbátlövő, Spanyolország), Yvette Broch (beálló, Hollandia), Béatrice Edwige (legjobb védő, Franciaország).

Végső sorrend
Európa-bajnok: Norvégia
Ezüstérmes: Hollandia
Bronzérmes: Franciaország
4. helyezett: Dánia
5. Románia
6. Németország
7. Oroszország
8. Svédország
9. Szerbia
10. Csehország
11. Spanyolország
12. Magyarország
13. Montenegró
14. Szlovénia
15. Lengyelország
16. Horvátország

Kapcsolódók

Kimaradt?