Székelyek az őshonos kisebbségek Dél-Tirolban megnyitott Euróba-bajnokságán

Az európai őshonos kisebbségek labdarúgó bajnokságát nyitotta meg a 2000 méter magasan fekvő Kronplatzon, majd a brünecki főtéren Arno Kompatscher, Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzója, Vincze Loránt FUEN-elnök és Martha Stocker dél-tiroli miniszter.

A szombat délutáni eseményen többek közt részt vettek az anyaországok tisztviselői, az európai kisebbségi régiók vezetői, valamint a csapatok képviselői. Az erdélyi magyar közösség képviseletében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke mondott köszöntőt, majd Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnökének üzenetét tolmácsolták. A huszonnégy férfi válogatott között van egy erdélyi magyar férfi válogatott is, amelyet Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke vezet, edzője pedig Könczei Soma, a kolozsvári Dribli futballklub elnöke.

A Brüneck fölé tornyosuló hegytetőn található Kronplatzon elhangzott ünnepi beszédében Vincze Loránt, a FUEN elnöke elmondta: „a német-dán határrégióval és a belgiumi német közösséggel egyetemben Dél-Tirol is példát mutat Európának arról, hogyan lehet az európai történelem sérelmeit jól kezelni. Az európai kisebbségi szolidaritás jegyében meg kell osztanunk egymással ezeket a bevált gyakorlatokat, hiszen többek közt az erdélyi magyarok is autonómiát szeretnének a szülőföldön."

Tamás Sándort Martha Stocker miniszterasszony arról kérdezte, hogy mit hozott magával otthonról és mit visz majd haza. A tanácselnök elmondta: „sok mindent hozhattam volna magammal, de én a kíváncsiságot hoztam Székelyföldről. Kíváncsiak vagyunk arra a mentalitásra, amivel a dél-tiroliak a saját autonóm közösségüket oly módon meg tudták szervezni, hogy nemcsak gazdasági fellendülést hoztak az itt élők számára, de békét is teremtettek az etnikumok között." Tamás Sándor ugyanakkor megjegyezte, hogy éppen ezt a gondolkodásmódot szeretné hazavinni.

Borboly Csaba a megnyitóra küldött üzenetében kiemelte, hogy: „Dél-Tirol példája megerősít bennünket abban a hitben és meggyőződésben, hogy Székelyföldből csak úgy válhat erős régió, ha minden népcsoportja együttműködik és minden lakója büszke tud lenni rá." A tanácselnök szerint az autonómia alapját éppen az a felismerés adja, hogy a népcsoportok egymásra vannak utalva és nem kerekedhetnek egymás fölé.

A kronplatzi harang felcsendülését követően a megnyitó ünnepség Brüneck városában folytatódott. A csapatok felvonulása után Vincze Loránt az ünnepség résztvevőinek elmondta: „az európai kisebbségek többes identitással rendelkeznek: egy kisebbséghez tartozó egyén egyszerre büszke tagja saját közösségének, kulturálisan kötődik az anyaországához, és mindeközben hű marad ahhoz az országhoz, amelynek állampolgára. Ilyen körülmények között természetes, hogy mi egyszerre akár több nemzet csapatának is szurkolhatunk egy nemzetközi tornán." A FUEN elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy éppen ez a lojalitás és szolidaritás képezi a FUEN erejét és a kisebbségi közösségek alapvető értékét.

Női csapatok is fociznak

Az Europeadát,  az őshonos európai kisebbségek labdarúgó bajnokságát harmadik alkalommal szervezi meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Ezúttal Dél-Tirol a rendezvény házigazdája, hiszen a helyi labdarugó csapat volt a 2012-es bauzeni torna bajnoka.

A csoportmérkőzésekre a hét első felében, a döntőkre és a díjkiosztó gálára a hét második felében kerül sor. A mérkőzéseket hat férfi csoportban és két női csoportban, két felvonásban rendezik meg, a köztes szerdai napon pedig kulturális pihenőt tartanak a St. Martin de Tor-i Ladin Múzeumban.

Az erdélyi magyar csapat a különböző régiókat képviselő játékosokból állt össze. Első mérkőzésük vasárnap, június 19-én délután három órától San Martin de Torban lesz a helyi ladin válogatottal. A ladinok a dél-tiroli autonómián osztozó közösségek egyike, a rétoromán nyelvcsaládhoz tartozó ladint beszélik.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?