A menekültekről tanácskoztak az őshonos európai kisebbségek

A menekültügyről szervezett pódiumbeszélgetést pénteken délután a lengyelországi Boroszlóban (Wroclaw) tartott kongresszusán az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), amelyen az RMDSZ képviseletében Vincze Loránt külügyi titkár, a FUEN alelnöke, valamint Molnár Zsolt parlamenti képviselő szólaltak fel. Az RMDSZ képviselői a beszélgetés során a romániai és az európai helyzetről egyaránt kifejtették véleményüket.

Vincze Loránt a menekültkérdés kapcsán hangsúlyozta, hogy Európának nem szabad elveszítenie erkölcsi iránytűjét, de meg kell őriznie racionalitását is. ,,A kötelező kvótarendszer egyáltalán nem bizonyul működőképes megoldásnak, hiszen a tagállamok különböző kihívásokkal néznek szembe. Ahol az Unió és egyes tagállamok kudarcot vallottak, ott egy európai megoldásra van szükség. Németországban gazdasági bevándorlókra van szükség, a jelenlegi szociális rendszer fenntartása érdekében. Közben Romániából hozzávetőlegesen három millió munkavállaló más uniós országban keres jobb megélhetést. Az eddigi adatok is azt mutatják, hogy Románia nem vonzó célország a migránsok számára.” - mondta a FUEN alelnöke.

Hozzászólásában Vincze Loránt kiemelte, hogy egyértelmű különbséget kell tenni a menekültek és bevándorlók, valamint az őshonos kisebbségek és a bevándorlói csoportok között. Véleménye szerint teljesen más szükségleteik vannak a menekülteknek, mint a kisebbségeknek, ezért sem lehet egy lapon említeni a kettőt.

,,Mindazonáltal humanitárius kötelességünk szolidaritást vállalni a háború elől menekülőkkel, de nekünk elsősorban az őshonos közösségek sorsát kell szem előtt tartsuk.”- tette hozzá Vincze, aki szerint Európában már ma látszik, hogy átalakul a politikai színtér, felerősödnek a jobb- és baloldali szélsőségek, terjed az idegengyűlölet és mindennek elsősorban a kisebbségek lehetnek szenvedő alanyai.

Molnár Zsolt, az RMDSZ parlamenti képviselője elismerte, hogy a menekültüggyel foglalkozni kell Európában, főleg a helyzet sürgőssége miatt. ,,Természetesen segíteni kell a rászorulókon, akiket a háború üldözött el hazájukból. Ez a legkevesebb, amit Európától a világ az emberségesség nevében elvár.”- mondta a képviselő. Véleménye szerint a tömegesen érkező gazdasági bevándorlókra ez már nem érvényes, hiszen nekik a munkavállalás érdekében szigorú európai szabályozásnak kell megfelelniük.

A képviselő ugyanakkor kijelentette: ,,Nem szabad szem elől tévesszük a saját kisebbségi ügyeinket. Az európai országokban a kisebbségvédelem még mindig különböző szinteken működik, a koppenhágai kritériumokat pedig az Unió már nem is kéri számon.” Molnár Zsolt szerint éppen ezért közös európai keretszabályozásra van szükség. ,,Mindannyian otthon akarjuk érezni magunkat Európában!”- tette hozzá az RMDSZ képviselője a FUEN lengyelországi kongresszusán.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?