Vincze Loránt versenybe száll a FUEN elnöki tisztségéért

Az RMDSZ-es Vincze Loránt és a németországi dánokat képviselő Dieter Paul Küssner verseng az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöki tisztségéért. Az európai ernyőszervezet szombaton tartja tisztújító közgyűlését. Mindkét jelölt jelenleg a FUEN alelnöke.

Vincze Lorántot az RMDSZ nevében Kelemen Hunor jelölte a tisztségre. Előterjesztésében úgy fogalmazott: „Az RMDSZ, a határon túli magyar közösségek és valamennyi európai kisebbségi szervezet számára fontos, hogy a FUEN kisebbségi ernyőszervezetként tovább erősödjön, megkerülhetetlen tényezővé váljon, kezdeményezései nyomán az európai intézmények is felismerjék, hogy nem halasztható tovább az őshonos kisebbségek helyzetének rendezése”.

Kelemen Hunor meggyőződése, hogy Vincze Loránt az RMDSZ egyik kisebbségi és külügyi szakpolitikusaként, tudása, tapasztalata és jó nyelvismerete révén a FUEN kiváló elnöke lenne. „Erdélyből azt szeretnénk, ha a FUEN folytatná azt a közös erőfeszítést, amelyet a kisebbségi polgári kezdeményezéssel közösen elindítottunk. Meggyőződésem, hogy Vincze Loránt elnökként az őshonos közösségeknek ezt a korábban példátlan mértékű együttműködését és szolidaritását hasznosítani tudja” – idézte csütörtökön Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele.

Vincze új jövőképet ígér

A FUEN tagszervezeteinek Vincze Loránt új jövőképet és vezetői szemléletet ígér: modern, nyitott, látható, transzparens és kiegyensúlyozott ernyőszervezetet, amely szoros kapcsolatot ápol tagjaival. „Megerősödött európai szervezetet szeretnék, amely a kisebbségi érdekeket képviseli. Ki kell tartanunk követeléseink mellett és közben új eszközöket kell keresnünk, mert a kisebbségi jogokért folytatott európai küzdelemnek még hosszú útja áll előttünk” – fogalmazott az RMDSZ külügyi titkára.

A FUEN tisztújító küldöttgyűlése a május 19−22. között tartandó kongresszus keretében lesz május 21-én, a lengyelországi Boroszlóban (Wroclaw). Az RMDSZ küldöttségében a jelölt mellett Korodi Attila és Molnár Zsolt képviselő, valamint Sógor Csaba európai parlamenti képviselő és Szilágyi István külügyi referens vesz részt a kongresszuson. A FUEN idén teljes tisztújítást tart, hároméves mandátumra többek között elnököt és hat alelnököt választanak.

Az értekezlet házigazdája és helyi szervezője a lengyelországi németek egyesülete. A FUEN kongresszuson huszonegy ország több mint kétszáz küldöttje vesz részt. A csütörtöki megnyitóbeszédet Astrid Thors, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa tartja.

Kapcsolódók

Kimaradt?