Vincze Loránt: nem csupán otthon, Európában is stagnál a kisebbségvédelem

Kisebbségi kerekasztal-beszélgetésen vett részt kedden délelőtt Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára. A Kisebbségi jogok – elméletben és gyakorlatban című beszélgetés témája az őshonos kisebbségek nyelvi és oktatási jogai voltak. 

„Számos alkalommal elmondtuk, hogy Kelet-Európában a kisebbségi kérdés távol áll még attól, hogy megoldottnak tekintsük. A kisebbségi jogok tekintetében eddig stagnálásról beszéltünk, és arról, hogy Szlovákia, Románia nem alkalmazza saját jogszabályait. Újabban Romániában viszont azt is látnunk kell, hogy a bíróságok hoznak olyan ítéletet, amelynek nyomán nyelvi jogok vagy közösségi érdekek csorbulnak, akkor is, amikor műemléképületek feliratozásáról és akkor is, amikor közösségi szimbólumaink használati jogáról van szó" – mondta el Vincze Loránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára a felvidéki magyarság nyelvhasználati jogairól szóló szakmai konferencián. 

A rendezvényen részt vettek a Fontos vagy!, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom, a Fiatal Függetlenek, valamint az MKP Via Nova Ifjúsági Csoportjának fiatal képviselőjelöltjei. A konferenciát, amely az EP Petíciós Bizottságának égisze alatt zajlott, Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője kezdeményezte. A rendezvényen előadást tartott a kisebbségi intergroup mindhárom társelnöke, a magyar Gál Kinga, a katalán Jordi Sebastià és a finnországi svéd Nils Torvalds. 

A FUEN alelnöke szerint ha sporthasonlatot kellene keresni az európai kisebbségvédelemre, akkor az minden bizonnyal egy nemes küzdősport volna, amelyben a felek végtelen mérkőzéseket játszanak egymással, elkönyvelnek néhány időszakos győzelmet, de hosszútávon mégis ez a sport kudarcélményes számukra. Vincze ismertette a FUEN két fő célkitűzését: a többség és kisebbségek közti párbeszéd előmozdítását, illetve az uniós kisebbségvédelmi keretszabályozás megteremtését. Ennek kapcsán elmondta: „a kisebbségi munka során néha meg kell állapítanunk, hogy nem látjuk, nem tudjuk, hogy sokkal közelebb került volna az európai odafigyelés, mint korábban volt. Civil szervezetként, a FUEN-nek mégsem marad más dolga, mint folyamatosan jelen lenni kezdeményezéseivel, javaslataival bátorítani minden alkalmat az európai intézményekben, amelyek ráirányítják a figyelmet a mi ügyeinkre." 

Vincze Loránt végül Hans Gert Pöttering német néppárti politikust idézte, aki szerint ha Európa egyik tagállamában probléma van, akkor az egész EU-ban probléma van. Ezt parafrazálva, a FUEN alelnöke szerint, ha 40 millió, kisebbségekhez tartozó európai azt mondja, hogy gondjai vannak és az EU beavatkozását kéri az európai nyelvi és kulturális sokszínűség védelmébe, akkor ezzel a felvetéssel foglalkozni kell. Nyomatékosította, a kisebbségi jogok az emberi jogok részét képezik, ezért nem elfogadható az Unió kettős mércéje.

A rendezvény végén Cecilia Wikström, az EP Petíciós Bizottságának elnöke személyesen vette át a Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért Mozgalom és a Fontos vagy! Mozgalom közös petícióját a fiatal politikusoktól, amelyben követelik a vasúti forgalom területén is a kétnyelvűség betartását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?