Hoki-vb: Kanada–Finnország döntőt rendeznek

Kanada–Finnország döntőt rendeznek a 2016-os elit jégkorong-világbajnokságon, miután a juharlevelesek 4–3-ra legyőzték az Egyesült Államokat a fordulatos észak-amerikai rangadón. Korábban a finnek a házigazda oroszokat lohasztották le 3-1-es győzelmükkel.

Kanada–Egyesült Államok

Az első harmadban ugyanannyi (12) lövést zúdított kapura mindkét észak-amerikai csapat, más kérdés, hogy Kanada precízebben célzott, és ennek meglett az eredménye, a 9. percbenBrendan Gallagher, a 19.-ben Brad Marchand talált be Keith Kinkaid kapujába. Ez így nagyon meg is felelt volna a juharleveleseknek, ám Derick Brassard kapott egy kétperces büntetést, amelyet dudaszóig még nem használt ki az Egyesült Államok, ám fordulás után igen – a 22. percben Auston Matthews szépített.

Az amerikaiak ettől úgy lendületbe jöttek, hogy a 29. percre – David Warsofsky és Tyler Mottetalálatával – megfordították az állást, sőt, harmadik góljuk után még emberelőnybe is kerültek, ám ezt nem tudták gólra váltani. Nem úgy a kanadaiak Frank Vatrano büntetését, Brassard a 36. percben 3–3-ra alakította az állást.

A harmad hajrájában aztán az amerikai Connor Murphy repült két percre (plusz fegyelmi), de Kanada nem az emberelőnyből, hanem egyenlő létszámból szerzett gólt – a 42. percben Ryan Ellis talált be, 4–3! Ez volt a döntő találat – hiába küldött kapura 33 lövést az Egyesült Államok, nem tudott egyenlíteni.

Oroszország–Finnország

Csupán három perc kellett ahhoz, hogy a házigazda megszerezze a vezetést, dobva ezzel még egy kicsit a hangulaton: Szergej Sirokov mattolta 2:52 után Mikko Koskinent. Az oroszok veszélyesebben játszottak az első harmadban, a lövésarány 10:4-es hazai fölényt mutatott – az eredmény viszont változatlan maradt, egy-egy emberelőnyös lehetőségével egyik csapat sem tudott élni.

Nem úgy a folytatásban: a 25. percben Alekszej Marcsenkót szórták ki a bírók, Sebastian Ahopedig büntetett is, kiegyenlítve az állást. A finneknek az 1–1 után ki kellett húzniuk két emberhátrányt (megtették), hogy aztán ahogy kiegészültek Antti Pihlström kiállítása után, megszerezzék a vezetést. Patrik Laine készített elő a bal oldalról, precíz keresztpasszal kínálta meg Jussi Jokinent, aki kíméletlenül a kapuba lőtt, megröptetve Bobrovszkij kapus flakonját.

A finnek nagyon elkapták a fonalat, és Alekszandr Ovecskin kiállítása után újabb emberelőnyös gólt szereztek: az élesen belőtt korong kipattant, Aho centerben gyorsan reagált és belekotort, megszerezve saját második, csapata harmadik gólját.

A házigazdák kezéből teljesen kicsúszott a meccs a második játékrészben – és mivel a harmadik harmadban hiába „tepertek” az oroszok (és lőttek végül majd' dupla annyit kapura, mint a finnek), nem is volt esélyük a talpra állásra. Finnország megőrizte kétgólos előnyét, 3–1-re győzött.

JÉGKORONG-VB, ELŐDÖNTŐK

  • Finnország–Oroszország 3–1 (0–1, 3–0, 0–0)
  • Kanada–Egyesült Államok 4–3 (2–0, 1–3, 1–0)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?