A meldoniumos doppingeseteknek ötöde érinti az oroszokat

A meldoniumos doppingeseteknek mindössze ötöde érinti az oroszokat - mondta pénteken Vitalij Mutko sportminiszter. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtökön azt közölte, hogy eddig összesen 123 sportoló doppingmintájában mutatták ki a meldoniumot, egy nappal később viszont Mutko már 127 esetről beszélt, amelyek közül 27 érinti az oroszokat.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Oroszországban nem nőtt a doppingesetek száma a korábbiakhoz képest - évente körülbelül kétszázat regisztrálnak. Mint mondta: ennyi más országokban is előfordul.

A véráramlást elősegítő szer - amely rajta van az új, január elseje óta érvényes tiltólistán - szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

Február óta többek között Marija Sarapova korábbi világelső teniszező, Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Jekatyerina Konsztantinova és Szemjon Jelisztratov rövidpályás gyorskorcsolyázó - utóbbi olimpiai bajnok -, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó, Nagyezsda Szergejeva bobos, illetve Eduard Vorganov kerékpáros bukott le meldomiummal az oroszok közül.

Vitalij Mutko az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) eltiltásával kapcsolatban úgy vélekedett: nincs olyan leküzdhetetlen akadály, amely meggátolná, hogy a nemzetközi szövetség (IAAF) megszüntesse a VFLA tagságának felfüggesztését, ezáltal az orosz atléták is ott lehessenek az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpián.

A 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly novemberben felfüggesztette a VFLA-t, ami azt jelenti, hogy versenyzői jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?