Doppingbotrány: eltilthatják az oroszokat az atlétikai versenyektől

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolja.

A független testület azután alakult meg, hogy az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet. 

A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette bizottság több hónapos vizsgálódás után döntött úgy, hogy kéri az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását. 

Ez rendkívül érzékeny veszteség lenne a jövő évi riói ötkarikás játékokon az orosz küldöttségnek, a 2012-es londoni olimpián ugyanis tizenhét medált, köztük nyolc aranyérmet nyertek az atlétáik, ennél jobb eredményeket csak az Egyesült Államok tudott felmutatni.

Őket tiltanák el

A hétfőn nyilvánosságra hozott, háromszázötven oldalas vizsgálati dokumentum továbbá örökös eltiltást javasol öt versenyzőre - köztük a 2012-es londoni olimpia női nyolcszáz méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. 

Megvédeni az atlétika tisztaságát

Sebastian Coe, az IAAF elnöke „aggasztónak” nevezte a WADA javaslatát, s kifejtette, egyeztetni fog a szervezet vezető testületével az orosz szövetség kizárásáról. „Mindent megteszünk, hogy megvédjük az atlétika tisztaságát és újraépítsük sportágunk becsületét” - mondta Coe.

Az orosz fél még bizakodik

Az orosz szövetséget vezető Vagyim Zelicsenok szerint az eltiltás nem lenne „objektív döntés”, hiszen a szervezet vezetését leváltották tavasszal a kirobbant botrány hatására. Hozzátette, nem dönthet az IAAF helyett, de bízik abban, hogy nem tiltják el az orosz sportolókat. Zelicsenok kifejtette, hogy bár kétségkívül voltak doppingesetek Oroszországban, nem gondolja, hogy ezek „szisztematikusak” lettek volna.

November elején kiderült, hogy a WADA feljelentése nyomán korrupció és pénzmosás gyanújával nyomozást indítottak Franciaországban Lamine Diack, az IAAF előző elnöke ellen. A gyanú szerint a szervezetet 1999-től idén augusztusig irányító nyolcvankét éves szenegáli sportvezető és jogi tanácsadója, valamint a doppingellenes osztály korábbi vezetője legalább kétszázezer eurót fogadott el az oroszoktól azért, hogy az ország atlétáinak doppingügyeit ne hozzák nyilvánosságra. Így állítólag tudtak a Chicago Marathonon háromszor győztes - de augusztusban három év két hónapra eltiltott és győzelmeitől megfosztott - orosz Lilija Sobukova doppingvétségéről is, de eltitkolták azt, s ezzel megsértették a szervezet etikai kódexét.

A doppingbotrány kapcsán kirobbant szerteágazó nyomozást az Interpol koordinálja és a francia rendőrség vezeti.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?