Újabb orosz sportolónő bukott meg meldoniummal a doppingteszten

A január elseje óta tiltólistán lévő meldoniummal akadt fenn a doppingvizsgálaton Nagyezsda Szergejeva orosz bobos.

A szocsi olimpián is szerepelt 28 éves versenyző maga jelentette be csütörtökön, hogy múlt hónapban pozitív tesztet produkált, egyúttal hozzátette, 2015 végén használta a szert szívproblémáira.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az ország sportvezetését tette felelőssé az orosz sportolók körül kirobbant doppingbotrány miatt. Szergejeva mellett meldoniummal bukott le többek között Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) múlt pénteken jelentette be, hogy világszerte 99 sportoló bukott meg meldonium használata miatt, de neveket nem említett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?