Egyre biztosabb, hogy az orosz atléták nem lesznek ott az olimpián

Svein Arne Hansen, az Európai Atlétikai Szövetség elnöke szerint az oroszok elleni doppingvádakat a riói olimpia kezdetéig nem sikerül majd tisztázni. Ez azt jelenti, hogy az orosz atléták nem versenyezhetnek a 2016-os olimpián - írja a faktor.hu

November 13-án felfüggesztette a Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF) az orosz szövetség tagságát. Ennek oka, hogy a vizsgálat szerint Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik. Úgy tűnik a probléma nem oldódik mag hamar, és nem csak a világbajnokságot, hanem az olimpiát is kihagyhatják az orosz atléták.

Az oroszoknak teljesíteni kell a feltételeket, de nem hiszem, hogy láthatjuk őket versenyezni Rióban. Kulturális változásra lenne szükség, minden korábbi embertől meg kellene szabaduljanak - mondta Hansen az Athletics Weekly magazinnak.

Az IAAF ellenőrei januárban látogatnak Oroszországba, hogy ellenőrizzék a sportban folyó reformokat. Az eredményről március végén, a cardiffi találkozóján számol be a szövetség, öt hónappal a Rio de Janeiróban megrendezendő nyári játékok előtt. Ezért Hansen szerint, nincs sok esélye az oroszoknak, még akkor sem, ha addig minden követelménynek eleget tesznek.

Ismerünk néhány jó orosz atlétát, és biztosak vagyunk benne, hogy őket megválasztják. Reméljük, hogy tényleg olyan emberek jönnek majd, akik megértik, hogy miért szükséges a változtatás - mondta Hansen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?