Az összes orosz atlétát eltiltották a vb-ről

Egyetlen orosz sportoló sem fog rajthoz állni a jövő márciusi, Portlandben sorra kerülő fedettpályás atlétikai világbajnokságon, miután a nemzetközi szövetség (IAAF) meghatározatlan időre felfüggesztette az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát - értesült meg nem nevezett forrásból csütörtökön a Reuters hírügynökség.

A felfüggesztést addig biztosan nem oldják fel, amíg az IAAF öttagú ellenőrző bizottsága el nem végzi a szükséges vizsgálatokat, s be nem számol arról, hogy a VFLA minden tekintetben megfelel annak, hogy visszanyerje a tagságot. A testület a tervek szerint március 27-én teszi meg első jelentését, a fedettpályás vb 10 nappal korábban, 17-én kezdődik és 20-ig tart.

Az orosz szövetség egyelőre nem kommentálta a Reuters értesüléseit, a fedettpályás vb szervezői pedig az IAAF hivatalos bejelentéséig nem akarnak nyilatkozni az orosz atléták távolmaradásáról.

Az IAAF múlt pénteken döntött a VFLA felfüggesztése mellett, mégpedig a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javaslatára. Utóbbi azért tanácsolta ezt az IAAF-nek, mert vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik. Többek között minták tűntek el, eredményeket hamisítottak meg, és szakembereket, sportvezetőket, orvosokat vesztegettek meg. Emiatt a WADA november 10-én felfüggesztette a moszkvai, korábban általa akkreditált laboratórium működését.

Kedden a Nemzeti Doppingellenes Szervezetek Intézete (iNADO) azt javasolta a WADA-nak, hogy az orosz atléták ne vehessenek részt a jövő évi riói olimpián, csütörtökön pedig a WADA egyhangú döntéssel felfüggesztette az Orosz Antidopping Csoport tagságát kötelezettség-teljesítés elmulasztása miatt.

Az orosz sportolókra vonatkozó tiltás a hazai versenyekre nem vonatkozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?