EL: betliztek az olaszok, jól ment az angoloknak és a spanyoloknak

Nem volt túl sikeres napja az olasz csapatoknak: a Lazio ugyan továbbment, a Napoli és a Fiorentina viszont búcsúzott a labdarúgó Európa-ligától. Előbbit a Villarreal, utóbbit a Tottenham ütötte el a 16 közé jutástól. A Borussia Dortmund és a Sevilla sikere nem forgott veszélyben.

MANCHESTER UNITED-MIDTJYLLAND

A legjobb 16 közé jutás volt a tét az Európa-ligában a Manchester United és a dán Midtjylland párharcában. Az első meccsen a dánok meglepetésre 2–1-re nyertek, de Louis van Gaal nem aggódott, úgy vélte, csapata már kint is jobb volt, s otthon sikerülhet a továbbjutás. Ennek megfelelően támadott is rögtön az elején a hazai együttes. Beszorult a Midtjylland, ám hiába volt a nagy mezőnyfölény, lövésből csupán egy találta el a kaput az első 25 percben. Ekkor Rashford lövését védte Andersen.

A számtalan sérüléstől sújtott Manchester United hasztalanul támadott, ráadásul az első vendégkontra meghozta a gólt. A 27. percben Sisto csinált bolondot három hazai védőből is, majd szépen lőtte ki a jobb alsót. 0–1

Nem sokáig tartott a dánok öröme, mert a 32. percben máris egyenlített a Manchester United. Depay robogott el a bal oldalon, középre gurítását pedig a bolgár Bodurov lőtte előzékenyen a saját kapujába... Öngól! 1–1

Nagyon beindultak a hazaiak, egyre-másra rúgták a szögleteket, de hiába. Aztán Schneiderlin ollózott alig mellé, majd kicsivel később ugyanő a kapufát döngette meg. Mintha elátkozták volna a hazaiakat, mert az Ander Herrera felvágásáért megítélt büntetőt a 43. percben Mata gyengén lőtte, Andersen pedig kivédte. Az első félidő úgy ért véget, hogy a Midtjylland állt továbbjutásra, és hősiesen őrizte összesítésbeli előnyét.

A második játékrészben is beszorította ellenfelét a hazai csapat, ám Ander Herrera még az üres kapuba sem tudta befejelni a labdát. Végül a 63. percben tört meg a jég, a fiatal Rashford érkezett remekül Mata beadására, és itt már érezhető volt, hogy a dánoknak nagyon nehéz lesz a dolguk. 2–1 Még döntetlen volt összesítésben, de a manchesteri henger nagyon beindult. Még úgy is, hogy Depay egymaga többször is betalálhatott volna, plusz a szögleteket számolatlanul rúgta az MU, viszont teljesen hatástalanul. Azonban a dán védők gondolkodása lelassult, elfáradtak, így a 75. percben Varela szenzációs csel után szépen adott középre, ott megint megfeledkeztek Rashfordról, aki már a második gólját lőtte. 3–1 És még nem volt vége. A felszabadult hazaiak egymás után vezették a támadásaikat, Depay pedig szokása szerint lőtt mindenhonnan, és mivel egyszer Hansen kezéről pattant le a labda, újabb tizenegyes következhetett. Ander Herrera bevágta. 4–1 A végére Depayé lett a csattanó, távoli, pattogós lövése talált utat a hálóba a 90. percben. 5–1

Ezzel a végig nyomasztó mezőnyfölényben játszó szigetországiak simán megnyerték a találkozót, még úgy is, hogy sokáig nem tudtak zöldágra vergődni a vendégekkel.

TOTTENHAM–FIORENTINA 

Remek híreket kaptak a Tottenham szurkolói a Fiorentina elleni El-mérkőzés előtt: jóváhagyták az illetékesek egy új stadion építését, a londoni polgármester is rábólintott arra, hogy egy 61 ezer férőhelyes aréna épüljön a 2018–2019-es szezonra. Kissé elrontotta azonban a „sarkantyúsok" szájízét, hogy Harry Kane is feliratkozott a sérültlistára, ám csapata végül az ék nélkül is kiharcolta a továbbjutást.

Az idegenbeli döntetlen jelentette alapra az első félidőben Ryan Mason okos góllal építkezett, a fordulás után az egykori AS Roma-játékos, Érik Lamela egy nem kevésbé látványos, ballábas lövéssel megduplázta az előnyt, a hajrában pedig Gonzalo Rodríguez öngólja végleg elrontotta a firenzeiek kedvét. Színtelen-szagtalan futballal rukkoltak elő az olaszok, a jóval lelkesebb, összeszedettebb londoniak megérdemelten jutottak tovább.

NAPOLI–VILLARREAL

A Villarreal végül megőrizte Nápolyban a minimális előnyét, pedig Marek Hamsík a 17. percben szép kapáslövéssel juttatta vezetéshez az olasz csapatot. A szlovák légiós a hatodik, Villarreal elleni meccsén már a negyedik gólját szerezte. Az első óra végéig úgy tűnt, hogy akár hosszabbítás is lehet belőle, de ekkor egy jobb oldali szöglet után Tomás Pinához került a labda, akinek beadásszerű ívelése a hazai kapuban kötött ki. Ez a találat pedig a Napoli bukását jelentette.

PORTO–DORTMUND

Szegény Iker Casillas a 23. percben hatalmasat védett, ám Pierre-Emerick Aubameyang ismétlése után a lécről rá, róla pedig a kapuba pattant a labda. A Real Madrid korábbi kapusa a második Európa-liga-mérkőzésén elkönyvelte az első öngólját – a 156 BL-találkozóján egy öngólt sem szerzett. Ezzel gyakorlatilag meg is pecsételődött a Porto sorsa, négy gólt kellett volna rúgnia, és egyet sem kapnia. Ám nemhogy négyet, egyet sem lőtt a portugál csapat, amely így a BL után az El-től is búcsúzott.

MOLDE–SEVILLA

A Sevilla háromgólos előnye birtokában nyugodtan várhatta a norvégiai visszavágót. A címvédő ugyan tizenegy veretlenül megvívott El-meccs után végül egy góllal alulmaradt a Moldéval szemben, de a továbbjutása nem forgott veszélyben.

BASEL–SAINT-ÉTIENNE

A svájci együttes már a 15. percben ledolgozta a hátrányát Luca Zuffi pazar szabadrúgásgóljával. A hajrában mindkét csapatból kiállítottak egy játékost, a drámát azonban nem ez szolgáltatta. Hanem az, hogy a 90. percben az első mérkőzésen is eredményes Moustapha Sall góljával egyenlített a Saint-Étienne, a 92. percben viszont Zuffi megint betalált, így mégiscsak a Basel jutott tovább – idegenben szerzett több góllal –, és továbbra is megvan rá az esélye, hogy hazai pályán El-döntőt játsszon. Közben csakúgy, mint tavaly, ezúttal sincs francia csapat a sorozat nyolcaddöntőjében.

OLYMPIAKOSZ–ANDERLECHT

A görögök nagy erőket mozgósítottak a vezető gól megszerzéséért, és ha nincsenek Silvio Proto védései, már hamarabb hátrányba került volna az Anderlecht. A várva várt gól végül tizenegyesből lett meg a hazaiaknak az első félóra végén. Ezután kiegyenlítődött a játék, mindkét fél a továbbjutást jelentő gólra hajtott, de hosszabbításba torkollott a párharc. A ráadásban a ghánai Frank Acheampong duplájával harcolta ki a tavaszi folytatás lehetőségét a belga együttes.

LIVERPOOL-AUGSBURG

Ahogyan azt várni lehetett, az idegenbeli döntetlen után a nagyon tartalékos Liverpool nekiesett a nagyon tartalékos Augsburgnak, ám a vendégek svájci kapusa, Marwin Hitz majdnem mindent védett – csak James Milner büntetőjéről maradt le pár centiméterrel. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a 11-est Dominik Kohr teljesen fölöslegesen hozta össze, az indiszponált Caiuby pedig két nagy helyzetet is kihagyott.

A fordulást követően már sokkal gyérebben csordogáltak a helyzetek, de ezek mind a hazaiak nevéhez fűződtek. Hitz azonban gondoskodott róla, hogy a nyáron visszatérjen rá Jürgen Klopp, Kohr is mentett pár nagyot – ám két meccsen egy gól elég volt a továbbjutáshoz a Poolnak.

Emelt fővel búcsúzott az Augsburg, amelynek szurkolói idegenben is kitettek magukért, és jegyezzük fel mindenképpen azt is, hogy a német kiscsapat kispadján a nyáron 3.8 millióért vett balhátvéd, Philipp Max mellett csupa válogatott játékos ült – miközben a keretből nyolcan is sérültek.

SCHALKE 04–SAHTAR DONECK

A hazai 0–0 nem feltétlenül rossz eredmény, és ezt a Sahtar bizonyította is: az ukrán csapat a 27. percben egy Sané-labdavesztést követő kontrával, Marlos sarokkal elért góljával szerezte meg a vezetést, majd a 63.-ban az első találatot előkészítő Ferreyra révén kettőre növelte az előnyét.

Nem volt még vége a gelsenkircheni megpróbáltatásoknak, a „brazilos" Sahtar dél-amerikai légiója a harmadik találatot hozó akcióban is benne volt, igaz, a végső csapást az ukrán Viktor Kovalenko mérte a hazaiakra. A német drukkerek ezt követően reményvesztetten indulhattak haza – a doneckiek valósággal ledózerolták a csapatukat.

BAYER LEVERKUSEN–SPORTING CP

Lisszaboni győzelme után egyértelműen a Leverkusennek állt a zászló, a 29. percben meg pláne, miután Karim Bellarabi kötényt adott Rui Patríciónak, a Sporting kapusának. A portugálok Joao Mário góljával még a szünet előtt egyenlítettek, ám ezzel sem mentek sokra, mert a fordulás után megint jött Bellarabi. A hajrában még Hakan Calhanoglu is megvillantotta kivételes rúgótechnikáját, a Leverkusen így kettős győzelemmel jutott tovább.

RAPID WIEN–VALENCIA

A valenciai 6–0 után a továbbjutó kiléte már nem volt kérdéses, és a bécsi zöld-fehéreknek végül a szép búcsú sem jött össze az Európa-ligától: a második félidő első húsz percében Rodrigo és Szofian Feguli is betalált a Rapid kapujába, majd jött a harmadik és a negyedik is – a Valencia 10–0-val, végtelenül simán lépett a következő körbe.

ATHLETIC BILBAO–OLYMPIQUE MARSEILLE

A Marseille az első félidő hajrájában ledolgozta egygólos hátrányát, Bilbaóban azonban nem könnyű nyerni – ebben az idényben öt csapat is eredménytelenül próbálkozott ezzel az európai kupaporondon, és az OM-nek sem sikerült. A szezon legjobb spanyol góllövője, Aritz Aduriz nem tudta megszerezni 27. találatát, a csereként beálló Sabin Merino viszont szép támadás végén fejjel egyenlített a 81. percben, ezzel a nyolcaddöntőbe juttatva a baszkokat.

LAZIO–GALATASARAY

A második félidő derekáig csak helyzeteket láthattunk – ami az idegenben 1–1-et játszó Laziónak volt kedvező –, akkor aztán 3 perc 43 másodperc alatt háromszor is a kapukba került a labda. Két hazai találatra egy vendéggól volt a válasz, ekkor tehát borotvaélen táncoltak a római „kékek”. Táncukat folytathatják a következő körben is, hiszen a Galata nem tudott egyenlíteni, sőt, Miroslav Klose révén végül kétgólos hazai győzelem született.

FK KRASZNODAR–SPARTA PRAHA

Csehországi 1–0-s veresége után a Krasznodar az 51. percben hazai pályán is gólt kapott, majd gyorsan még egyet. A kilenc cseh játékossal a kezdőjében felálló Sparta ezután még emberelőnybe is került, nigériai légiósa, Kehinde Fatai pedig a 70. percben beállította a 0–3-as végeredményt – meglepően simán hozták a prágaiak a párharcot.

EURÓPA-LIGA, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK

  • Athletic Bilbao (spanyol)–Marseille (francia) 1–1, Tj: az Athletic Bilbao, 2–1-es összesítéssel
  • FK Krasznodar (orosz)–Sparta Praha (cseh) 0–3, tj: a Sparta Praha, 4–0-s összesítéssel
  • Lazio (olasz)–Galatasaray (török) 3–1, Tj: a Lazio, 4–2-es összesítéssel
  • Leverkusen (német)–Sporting CP (portugál) 3–1, Tj: a Leverkusen, 4–1-es összesítéssel
  • Liverpool (angol)–Augsburg (német) 1–0, Tj: a Liverpool, 1–0-s összesítéssel
  • Rapid Wien (osztrák)–Valencia (spanyol) 0–4, Tj: a Valencia, 10–0-s összesítéssel
  • Schalke (német)–Sahtar Doneck (ukrán) 0–3, Tj: a Sahtar Doneck, 3–0-s összesítéssel
  • Braga (portugál)–Sion (svájci) 2–2, Tj: a Braga, 4–3-as összesítéssel
  • Lokomotiv Moszkva (orosz)–Fenerbahce (török) 1–1, Tj: a Fenerbahce, 3–1-es összesítéssel
  • Manchester United (angol)–Midtjylland (dán) 5–1, Tj: a Manchester United, 6–3-as összesítéssel
  • Basel (svájci)–Saint-Étienne (francia) 2–1, Tj: a Basel, 4–4-gyel, idegenben szerzett több góllal
  • Porto (portugál)–Borussia Dortmund (német) 0–1,tj: a Borussia Dortmund, 3–0-s összesítéssel
  • Molde (norvég)–Sevilla (spanyol) 1–0, tj: a Sevilla, 3–1-es összesítéssel
  • Napoli (olasz)–Villarreal (spanyol) 1–1, tj: a Villarreal, 2–1-es összesítéssel
  • Tottenham (angol)–Fiorentina (olasz) 3–0, tj: a Tottenham, 4–1-es összesítéssel
  • Olympiakosz (görög)–Anderlecht (belga) 1–2, tj: az Anderlecht, 3–1-es összesítéssel

Kapcsolódók

Kimaradt?