Brazília nyerte Párizsban az ex-világbajnokok csatáját

Felkészülési mérkőzésen a francia labdarúgó-válogatott kétgólos vereséget szenvedett Brazíliától Párizsban. Raphaël Varane góljával a házigazdák szereztek vezetést az első félidő közepén, de még a szünet előtt egyenlítő brazilok a második félidő közepén két góllal nyerő helyzetbe hozták magukat. A franciák a 2014-es vb óta először kaptak ki, a brazilok viszont továbbra is hibátlanok Dunga újabb kapitányi szerepvállalása során – ez volt zsinórban a hetedik sikerük.

A mérkőzés elején Karim Benzema hagyott kihasználatlanul egy lehetőséget, majd a jobb labdabirtoklási mutatóval bíró braziloktól Neymar tesztelte Steve Mandanda kapus napi formáját. Egy perccel később Raphaël Varane szöglet utáni fejesével már a házigazdák jutottak előnyhöz – a Real védője a 21. percben megállíthatatlanul érkezett az ellenfél kapuja elé (1–0). A folytatásban némi brazil mezőnyfölényt láthattunk, de a védelmét stabil középpályássorral megerősített házigazdák nem adtak teret és ritkán hibáztak. A 29. percben Roberto Firmino lövésénél viszont Mandanda bravúrjára is szükség volt.

A 40. percben azonban már a francia kapus is tehetetlennek bizonyult. Késtek a francia blokkok, nem úgy a brazilok által kiosztott kötények, így Oscar egyenlített (1–1). A színvonalát és iramát tekintve is erősen közepes találkozón az első félidőben látottak alapján igazságos volt a döntetlen.

A válogatottban az utóbbi időszakban különösen gólerős Neymar passzivitása azonban szembetűnő volt, a franciák könnyen levédekezték a klubjában is formán kívül futballozó, lendületét és párharcait elveszítő brazilt.

A második felvonás elején a franciák domináltak, a brazil kapus, Jefferson mutathatta meg képességeit. Aztán támadásba lendültek a brazilok, és az 57. percben már a blokk és Mandanda sem segített a franciákon: Neymar éles szögből, közelről lőtte ki a rövid felsőt (1–2).

Felpörgette a játékot a hátrányba kerülő házigazda, de amíg az egyenlítési lehetőségeit kihagyta, addig a vendégek újra betaláltak. A 69. percben Luiz Gustavo szöglet utáni fejesből növelte a vendégek előnyét (1–3). A folytatásban a brazilok a játék lassítására és a labda megtartására koncentráltak leginkább, szövetségi kapitányuk meg az időhúzásra. Dunga a 84. percben küldte be az első cseréjét, amit még négy követett... A franciák is frissítettek, de veszélyes akciót akkor már nem tudtak vezetni, a cserejátékos Nabil Fekir lövése volt az egyetlen említésre méltó cselekedetük.


Luiz Gustavo Goal France 1 - 3 Brazil Friendly... by goals5

FRANCIAORSZÁG–BRAZÍLIA 1–3 (1–1)
Párizs, Stade de France. V: Nicola Rizzoli (olasz)
FRANCIAORSZÁG: Mandanda – B. Sagna, Varane, Sakho, Evra  – Sissoko (Kondogbia, 74.), Schneiderlin, Matuidi (Giroud, 84.) – Valbuena (Payet, 82.), Benzema, Griezmann (Fekir, 74.).Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
BRAZÍLIA: Jefferson – Danilo, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luis – Elias (Marcelo, 92.), Luiz Gustavo (Fernandinho, 90.) – Oscar (Souza, 86.), Firmino (Luiz Adriano, 88.), Willian (Douglas Costa, 84.) – Neymar. Szövetségi kapitány: Dunga 
Gólszerző: Varane (21.), ill. Oscar (40.), Neymar (57.), Luiz Gustavo (69.) 

TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

  • Bahrein–Kolumbia 0–6 (Bacca 14., Falcao 32., 36., A. Ramos 59., Mojica 79., Rentería 82.)
  • Irán–Chile 2–0 (Nekunam 21., Amiri 50.)
  • Elefántcsontpart–Angola 2–0 (Viera 24., S. Kalou 89. – tizenegyesből)
  • Katar–Algéria 1–0 (Ali Asszadalla 32.)
  • Egyiptom–Egyenlítői-Guinea 2–0 (Morszi 86., Mahmud Hasszan 95.)
  • Thaiföld–Szingapúr 2–0
  • Omán–Malajzia 6–0
  • Jordánia–Szíria 0–1
  • Maldív-szigetek–Tádzsikisztán 0–2

Kimaradt?