EL: egyik csapat sem jutott visszahozhatatlan hátrányba

Több, akár a Bajnokok Ligája szintjét is megütő mérkőzést rendeztek csütörtökön este a második számú európai kupában.

NAPOLI–DINAMO MOSZKVA

Minden áldott nap arra kérnek engem a szurkolók, hogy maradjak a csapatnál, mert még soha nem látták ilyen gyönyörűen futballozni a Nápolyt – szerénykedett a Dinamo Moszkva elleni mérkőzés előtt a hazaiak mestere, Rafael Benítez, akinek csapata El-rekordként zsinórban öt hazai mérkőzésen sem kapott gólt. Ehhez képest most Mariano Andújarnak már az első percben nagyot kellett védenie, a második percben pedig Kevin Kuranyi egy szép fejessel átadta a múltnak a fenti El-csúcsot. 0–1!

A német csatár az első félidőben majdnem fejelt még egy gólt – Dzsudzsák Balázs szöglete után –, de ettől eltekintve a második perctől a nápolyiak domináltak: Gonzalo Higuaín előbb az ötösről a bal sarokba fejelte Fauzi Gulam beadását (1–1), majd magabiztosan értékesítette a Dries Mertens által kiharcolt tizenegyest (2–1).

Igen fegyelmezetlenül futballoztak a moszkvaiak, az asszisztot jegyző Mathieu Valbuena például mindkét olasz gólban benne volt (sőt, emígyen mindhárom első félidei gólnak főszereplője lett), a 21 éves Roman Zobnyin pedig a pihenő után nem sokkal kiállíttatta magát, teljesen fölöslegesen. Gonzalo Higuaín ezt is góllal büntette (3–1), és innentől már csak az volt a kérdés, hogy begyötör-e még egy találatot az olasz csapat – nos, az oroszok végül kihúzták újabb kapott gól nélkül, és megőrizték a reményt a visszavágóra.

A Lazio által ismét kerülgetett Dzsudzsák Balázs nem mutatott csúcsformát, hosszú időkre eltűnt a mezőnyben, csak egy-két jó beadással jelentkezett; és egyszer kecsegtető helyzetből, a 16-osról a jobb felső sarok mellé lőtt, majd a hajrában egy szabadrúgása nem sokkal csapódott a jobb alsó mellé. A védekezésből ellenben kivette részét a magyar fiú, egy alkalommal sárga lapot érően buktatta a kontrázó José Callejónt, de megérte.

FIORENTINA–ROMA

Firenzében igazi olaszos meccset vívott egymással a két Serie A-s együttes. A Fiorentina 17 perc elteltével jutott vezetéshez, amikor Daniele De Rossi gyenge keresztpasszára Mohamed Szalah csapott le, majd tökéletesen szolgálta ki Josip Ilicicet, aki kíméletlenül a bal felsőbe tüzelt (1–0).

Az egyiptomi kiszolgáló bombaformában van: téli violába öltözése óta már nyolc találatból vette ki közvetlenül a részét (6 gól + 2 assziszt), és ezzel már az egész szezont tekintve a harmadik legeredményesebb firenzei. A Romát ráadásul hihetetlen mód sújtották a sérülések a mérkőzésen: a gól után meghúzódó Daniele De Rossit, majd nem sokra rá Kosztasz Manolaszt is le kellett cserélni.

A „farkasok” nem játszottak jól, ám a 60. percben hatalmas lehetőséget kaptak az egyenlítésre. Neto hiába ütötte el a labdát Juan Iturbe elől, Antonio Mateu Lahoz büntetőt ítélt. A kapus ugyan lábbal hozzáért az argentinhoz, de alighanem a spanyol játékvezető is észlelte tévedését, ugyanis a kapust nem – a játékszituáció alapján járó – pirossal, csak sárgával büntette, Neto pedig némi elégtételt vett, ugyanis hárította Adem Ljajics jobb alsó sarokba induló labdáját!

Ennek ellenére végül a Roma lehetett elégedettebb a meccs végén, Seydou Keita ugyanis a 77. percben a kapuba bólintott Alessandro Florenzi szögletét követően, így kedvező eredménnyel utazhat haza (1–1).

VILLARREAL–SEVILLA

A spanyol rangadón minden idők leggyorsabb Európa-liga-góljával szerezte meg a vezetést a Sevilla. A vendégek kezdhették a mérkőzést, 13.21 másodperccel később pedig Vitolo lövése után már a kapuban volt a labda (0–1). A kezdeti sokk után éledezett a Villarreal, de ismét a vendégek találtak be.

A 26. percben egy bal oldali beívelés után Stéphane Mbia felé pattant a labda, aki a védője szorításában fejelt szép mozdulattal a léc alá (0–2).

A második félidő elején szépített a Villarreal: Luciano Vietto találatához a szerencse is kellett, de ezzel nem foglalkozott az argentin csatár, aki az ötösről kihasználta, hogy elé kerül a labda, és csak az üres kapuba kell azt továbbítania (1–2).

Mindössze két percig tartott azonban a hazaiak öröme: Kévin Gameiro visszaállította a kétgólos különbséget – tíz méterről, félfordulatból bombázott a kapuba (1–3). A sorsolásnak köszönhetően biztos volt, hogy lesz spanyol csapat a legjobb nyolc között. Most már az is valószínűnek látszik, hogy a Sevilla lesz az…

EVERTON–DINAMO KIJEV

Mondhatni a szokásos módon indult az Everton számára a mérkőzés, hiszen sorozatban a negyedik El-fellépésén is az ellenfél szerezte meg az első gólt, ezúttal az első negyedóra hajrájában Oleh Huszjev talált be (0–1).

A Dinamo Kijev előnye egészen az első félidő hajrájáig tartott, akkor Romelu Lukaku előkészítése után Steven Naismith egyenlített.

A 81. percben aztán fordított az angol gárda, a megítélt büntetőt Lukaku váltotta gólra – gyenge, középre tartó lövésénél szerencséje volt, hogy Olekszandr Sovkovszkij már elvetődött, így csak hozzáérni tudott a labdához, kirúgni már pont nem (2–1).

Lukaku formája ettől függetlenül félelmetes az El-ben, a legutóbbi négy meccsén hét gólnál és két gólpassznál jár! 

WOLFSBURG–INTERNAZIONALE 

Látszott, hogy az Inter nagy tervekkel érkezett Wolfsburgba, mert rögtön támadásba lendült, ennek ellenére a hazai védelem óvatlansága is kellett a vendégek vezető góljához. Az 5. percben Icardi csapott le egy kósza labdára, azonnal kapcsolt, és a tizenhatos előtt árválkodó Palacióhoz játszott, aki lendületből Benaglióra vezette a labdát, és nagy nyugalommal a kapu közepébe lőtt. 0–1

A gól megzavarta a Wolfsburgot, jó negyedórára volt szükségük, hogy felvegyék a fonalat. Ettől kezdve aztán De Bruyne átadásaira támaszkodva mentek is előre becsülettel. Arra azonban vigyázniuk kellett, hogy az Inter ellentámadásai igen nagy veszélyt jelentettek. Főleg Shaqiri és Palacio volt elemében.

A hazaiak azonban egyre jobban beleerősítettek, és előbb a 27. percben csak a szentlélek (no meg Carrizzo kapus és a léc) mentette meg az Intert a góltól Caligiuri lövése után, de a 28. percben már az sem.

De Bruyne jobb oldali szögletét álmélkodva nézték a védők, Naldo érkezett, és nagy erővel a kapu közepébe fejelt. Carrizzo még beleért, de védeni nem tudott. 1–1

Amúgy sem volt rossz a találkozó, de még élénkebb lett. Az Inter nem állt be védekezni, a Wolfsburg pedig a tőle megszokott, őszinte játékát hozta. Jó meccset láttunk az első félidőben, és mindkét csapat vezetéssel vonulhatott volna az öltözőbe.

A második félidőben védekezésre rendezkedett be az Inter, folyamatosan az olaszok kapuja előtt járt a labda. Amikor aztán valamennyire kiegyenlítődött volna a játék, vezetést szerzett a Wolfsburg.

A 63. percben Carrizo kapus rendkívül rossz passzára lecsapott Vieirinha, aki az ötössel egy magasságban, jobbról középre adott, az érkező De Bruyne pedig 12 méterről, egyből a hálóba lőtt. 2–1

Ez rögtön ébresztő hatással volt a meccsbe szinte belealvó milánóiaknak, és elkezdték csipkedni magukat. Csakhogy nem eléggé... Ellaposodott a meccs, a wolfsburgiak viszonylag elégedettek voltak a megszerzett előnnyel.

Aztán a 75. percben Vidics szabálytalansága után jó helyzetből, a tizenhatos bal sarkának a közeléből jöhetett szabadrúgással a Wolfsburg, De Bruyne pedig a tőle elvárt módon, mesterien csavarta a bal alsóba a hazaiak harmadik gólját. 3–1

A Wolfsburg vérszemet kapott, és tovább ment előre. Az Inter sehogyan sem találta önmagát, ezért Mancini cserékkel frissített. Legalábbis ez volt a szándéka. A csapaton valóban látszott némi szándék a szépítésre, de a hazai védők könnyedén kivédekezték a próbálkozásokat.

Két góllal nyert a Wolfsburg, ami akár elég is lehet a milánói visszavágóra, de erre azért ne vegyünk mérget, mert az Inter igen gyengén játszott a második félidőben. Ennél azért jobb csapat. 3–1

ZENIT–TORINO

A szentpéterváriak jobban kezdtek a mérkőzésen, de fölényüket csak azt követően tudták gólra váltani, hogy a 28. percben Marco Benassi megkapta a második sárga lapját is, ezért a portugál játékvezető leküldte őt a pályáról. A 38. percben Axel Witsel juttatta előnyhöz az orosz csapatot, miután a kapuba helyezett egy kipattanó labdát.

Fordulás után növelte előnyét a Zenit, Hulk labdája még kijött a kapufáról, Domenico Criscito ugyanakkor betalált honfitársai ellen. A Torino ugyan emberhátrányban játszotta le a meccs nagy részét, nem válik dicséretére, hogy nem volt kaput eltaláló lövése, így szorult helyzetbe került a visszavágó előtt.

A találkozót követően érdekes statisztikát hozott az Opta Sports: Witsel a passzainak 99 százalékát társhoz juttatta, 91-ből csak egyet rontott el. Ami azonban még figyelemreméltóbb, hogy a belga három szezonbeli El-meccsén átlagban 98 százalékos pontossággal passzolt!

FC BRUGES–BESIKTAS

Szinte tökéletes hatékonysággal játszott az FC Bruges hazai pályán a Besiktas ellen, így egygólos előnybe került a visszavágó előtt. Az első játékrész eseménytelen játékkal telt, mindkét csapat biztonsági focira törekedett, amit annyira tökéletesen űztek a felek, hogy még kaput eltaláló lövés sem volt.

Fordulás után gyorsan változott a helyzet, hiszen Gökhan Töre szezonbeli negyedik El-találatával előnyhöz juttatta a vendégeket. Az egy órán át rendkívül keveset mutató Bruges váratlanul egyenlített, hiszen a hazaiak a 62. percben először találták el a kaput, amikor Felipe Gedoz távoli lövését Tom De Sutter továbbította közelről a hálóba.

És a második hazai lövésből is gól lett, igaz, Lior Refaelov kifejezetten jó eséllyel próbálkozott, hiszen a 79. percben Gedoz buktatása miatt büntetőhöz jutott a Bruges, amit az izraeli nem is hibázott el – 2–1-re nyert a hazai gárda. 

DNIPRO–AJAX

A Dnipro 1–0-s előnyből várhatja az Ajax elleni visszavágót. Az első fél óra végén Jevhen Konopljanka bal oldali beadása után Roman Zozulja előbb átvette a labdát az amszterdami védők szorításában, majd kilenc méterről a bal alsóra lőtt, Jasper Cillessen pedig már csak hozzáérni tudott. Az Ajax hálója 306 perc után rezdült meg ismét az európai kupaporondon.

Érdekesség, hogy ez már a hetedik próbálkozása volt a meccsen az ukrán csapatnak, de csupán az első, amely kaput is talált. Az első félidő meddő Ajax-mezőnyfölényére jellemző, hogy az amszterdamiak 297 passzig jutottak az első játékrészben, míg a Dnipro 118-ig.

A lövéseket illetően azonban már visszafogottabbak voltak a hollandok, három perc nyolc másodperc után már veszélyeztették az ukrán kaput, de ezt követően már egyszer sem találták el azt. Cillesen kapujára a szezonbeli 34 mérkőzésén már 162 lövés érkezett, egy idénnyel korábban 33 összecsapáson csupán 112-szer akadt dolga.

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

  • Zenit (orosz)–Torino (olasz) 2–0 (Witsel 38., Criscito 53.)
  • Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán)–Ajax (holland) 1–0 (Zozulja 30.)
  • FC Bruges (belga)–Besiktas (török) 2–1 (De Sutter 62., Refaelov 78. – 11-esből, ill. Töre 46.)
  • Wolfsburg (német)–Internazionale (olasz) 3–1 (Naldo 28., De Bruyne 63., 76., ill. Palacio 6.)
  • Napoli (olasz)–Dinamo Moszkva (orosz) 3–1 (Higuaín 25., 30., 55. – a másodikat 11-esből, ill. Kuranyi 2.)
  • Everton (angol)–Dinamo Kijev (ukrán) 2–1 (Naismith 39., Lukaku 81. – 11-esből, ill. Huszjev 14.)
  • Fiorentina (olasz)–AS Roma (olasz) 1–1 (Ilicic 18., ill. Keita 77.)
  • Villarreal (spanyol)–Sevilla (spanyol) 1–3 (Vietto 48., ill. Vitolo 1., Mbia 26., Gameiro 50.)

Kimaradt?