Négy székelyföldi csapat indul a Budapest-Bamako ralin

Idén első alkalommal Székelyföldről négy csapat indul a Budapest – Bamako ralin, a fiúk elmondása szerint azt szeretnék, ha a székelyföldi autók konvojban haladnának, és jóban-rosszban összetartanának, segítenék egymást.

A Dakar egyetlen szellemi örököse Afrikában 2015-ben is visszatér a fekete kontinensre január 16 és február 1 között. A jelentkezők két kategóriában indulhatnak: a verseny kategória izgalmas útvonalat, kemény etapokat jelent, míg a túra kategória rengeteg izgalmat és kalandot Budapesttől a célig. A 2015-ös futam lesz a 10-ik.

Nem véletlen, hogy ez a hihetetlenül izgalmas és kalandos verseny erdélyi magyarokat is magával ragadta. Sepsiszentgyörgyről indul az a kéttagú csapat, amely Sepsi Sic Team név alatt arra készül, hogy kő- és homoksivatagon, dzsungelen és szavannán keresztül elérje a célt.

A Sepsi Sic Team – hajrá Szentgyörgy!

A Sepsi Sic Team csapatot Debreczeni László és Demeter László alkotja. Mindketten szentgyörgyiek, vállalkozók, és mindketten az off-road túrák, a kalandok szerelmesei, és ez bőségesen elég volt ahhoz, hogy egy csapatot alkossanak.

Demeter László elmondása szerint már 2012 óta érdekli a verseny, folyamatosan információkat gyűjtött, követte a raliközvetítéseket. 2013-ban már csapatot is toborzott, de aztán valahogy mégsem sikerült elindulni. 2014-ben találkozott a két Laci és eldöntötték, indulnak, ma pedig csak néhány nap választja el őket a rajttól.

Demeter Lászlót már fiatal korától kezdve vonzották a kalandok, bár a hétköznapokban magánvállalkozásának ügyeit intézi: „még líceumba jártam, amikor belevágtam az alpinizmusba, később versenyszerű downhill mountenbike-ozásba kezdtem, ahol jelentős helyezéseket értem el az országos versenyeken. Ezután jött a motocross-os élet, és addig hajtottam, amíg többszörös dobogós helyezett lettem, majd országos amatőr bajnok”.

Debreczeni László a hétköznapi életben leginkább öltönyben, nyakkendőben látható. Jól menő magánvállalkozást vezet, tagja a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak. Ám a kalandvágy mindig is része volt az életének. Több mint tíz éve az off-road megszállottja, terepautóját ő maga szereli össze és szét. „Elsősorban a kaland vonz. Ez egy „fapados” verseny, ami azt jelenti, hogy szinte semmilyen segítségre nem számíthatunk. Mindent ott, helyben, rögtönözve kell megoldanunk. Nem működik az, hogy elromlik az autó vagy eltévedünk, és valaki utánunk jön, megjavítja az autót vagy megfogja a kezünket és a helyes útra terel. Erre vagyunk felkészülve: hogy nem tudjuk, mi vár ránk pontosan” – mondja Debreczeni László.

Kalandos készülés

A Sepsi Sic Team számára a „kalandok” már jóval az indulás előtt elkezdődtek. Rögtön a benevezés után autót vásároltak, majd elkezdődött annak az átalakítása. A Nissan Patrol terepjárót számos próbának vetették alá, majd elkezdték a munkát.

„Elsősorban a futóművet nagymértékben átépítettük, ami magasabbá és stabilabbá tette az autót. Az elakadásokban segít majd az a 6 tonnás csörlő, amit rászereltünk, de tettünk az autóra fémből készült gallytörőket és alj páncélzatot, sivatagi környezethez kifejlesztett légszűrési technikával láttuk el, az autó dupla akkumulátoros rendszerét a nagy fogyasztásra gondolva feltuningoltuk, nagyobb méretű terepabroncsokat szereltünk rá. Az autó közel 100 literes üzemanyag-tartályát kiegészítettük 2 darab, egyenként 20 literes üzemanyag kannával a biztonság kedvéért. Ezen kívül nagyméretű CB rádióval láttuk el az autót, hogy kapcsolatot tudjunk teremteni” – sorolják a fiúk az életre szóló kaland eddigi teendőit. A „kényelmük” érdekében tetőcsomagtartót és tetősátrat tettek az autóra (a sivatagban gyakori a skorpió), valamint egy autós hűtőt is beszereltek.

Székelyek Afrikában

Idén első alkalommal Székelyföldről négy csapat indul a Budapest – Bamako ralin, a fiúk elmondása szerint azt szeretnék, ha a székelyföldi autók konvojban haladnának, és jóban-rosszban összetartanának, segítenék egymást.

„A rali többek között tájékozódásról, taktikázásról is szól. A mi taktikánk az, hogy az autót elküldtük Madridba, és onnan indulunk, gyakorlatilag a nehéz terepen vezetünk” – mondják a Sepsi Sic Team tagjai, akik köszönetet mondanak családtagjaiknak, barátaiknak, ismerőseiknek, és támogatóiknak, akik eddig is mindenben segítették a két Laci túrájának előkészületeit.

A kaland mellett fontos a karitatív tevékenység is

A Budapest-Bamako futam minden évben kiemelkedő karitatív esemény Maliban és Mauritániában. Minden csapat ajándékokkal és adományokkal felszerelkezve érkezik a világ 5. és 6. legszegényebb országába. A legkiemelkedőbb karitatív munkát végző csapat nyeri el a Teréz Anya Jótékonysági Díjat.

A sepsiszentgyörgyi Sepsi Sic Team ennek a karitatív eseménynek megfelelően keresett támogatókat, és számos helyi cég felkarolta ezt a kezdeményezést: a Demeter LKL, a Cont-Exp, az Adonis gyógyszertár, a Termocontrol, a Redrock, a Bertis, az Instal All, a Squid Design, a Lester, és a 4x4 House. 

Kimaradt?