BL: a Barca, a Bayern, a PSG és a Porto már továbbjutott

A labdrarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapja után négy csapat - Barelona, Bayern, PSG és Porto - már biztosan továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

BAYERN MÜNCHEN–AS ROMA

Némi meglepetésre nem született gól az első fél órában, de ehhez az kellett, hogy Juan Bernat és Radja Nainggolan is agyonvariálja a maga ziccerét, a védők meg szinte minden lövést blokkoljanak még az ötös előtt. Mi tagadás, már ekkor látszott, hogy nem ez a találkozó lesz a hét műtárgya, de egy gól azért jutott a szünet előttre: David Alaba passza után Franck Ribéry büntette a szundikáló védőket. 1–0!

Mario Götze egy leperdült lövéssel a 64. percben tulajdonképpen eldöntötte a mérkőzést (2–0), amelyen kihagyott még néhány helyzetet a München, egy-két hazai bomba elsistergett a vendégek kapuja mellett, majd Manuel Neuer is bemutatott két bravúrt – egy igen sima mérkőzésen nyert ismét az AS Roma ellen a Bayern, és ezzel már tovább is jutott csoportjából (az utolsó két forduló eredményétől függetlenül biztos, hogy a csoportja élén végez a müncheni alakulat).

MANCHESTER CITY–CSZKA MOSZKVA

Két nyeretlen csapat mérte össze az erejét az Etihad Stadionban. A mérkőzés előtt a szurkolók tűzijátékban gyönyörködhettek, aztán még el sem foglalhatták helyüket, amikor már vezetett a CSZKA: 96 másodperccel a kezdő sípszó után Natho jobb oldali szabadrúgását követően Doumbia fejelt a bal felső sarokba. Az orosz csapat ennél gyorsabban korábban még nem tudott eredményes lenni a BL-ben (0–1). Nem váratott sokat magára a válasz, a nyolcadik percben Yaya Touré precíz szabadrúgása vágódott a kapu jobb oldalába, a középpályás kilenc mérkőzés után tudott újra gólt szerezni a legrangosabb európai kupasorozatban. 1–1

A gyors gólváltás után a City akarata érvényesült, de gólt újra az oroszok szereztek: Clichy adta el a labdát a saját tizenhatosának közelében, Natho ezt kihasználva kiugratta Doumbiát, aki 11 méterről lőtt a jobb alsó sarokba. A csatár 10 BL-góljából ötöt a City ellen szerzett, és duplázni már tavaly novemberben is sikerült neki az angol bajnok otthonában. 1–2

Érezte is a bajt Manuel Pellegrini, ezért a szünetben lekapta a pályáról Joveticset és Jesús Navast, de a helyükre beálló Fernandinho, Nasri párossal sem javult sokat a hazaiak játéka – igaz, a labdát többet birtokolták. Az első veszélyhelyzet Yaya Touré magánakciójából alakult ki, de hiába esett el a tizenhatoson belül, nem kapott tizenegyest. Néhány perccel később Milner beadásáról maradt le Agüero a kapu előtt centikkel.

Fernandinho később mégis főszereplővé vált, hiszen a 70. percben begyűjtötte második sárga lapját, mehetett zuhanyozni, roppant nehéz helyzetbe hozva csapatát. Akárcsak Yaya Touré, aki a 82. percben azonnal piros lapot kapott, amiért arcon legyintette Roman Eremenkót.

Végül nem változott az eredmény, a CSZKA története során először tudott Angliában tétmeccsen győzedelmeskedni, a City ezzel a vereséggel pedig a csoport utolsó helyére csúszott. 

AZ ÁLLÁS

  • 1. Bayern München    4        4        –             –             11–1      +10         12
  • 2. Roma                    4        1        1              2              7–11      –4           4
  • 3. CSZKA Moszkva   4        1        1              2              5–9         –4           4
  • 4. Manchester City     4        –        2              2              4–6         –2           2

AJAX–BARCELONA

A Barcelonának elég volt két vereség a hazai bajnokságban, és máris megkongatták fölötte a vészharangot. Amszterdamban az volt a kérdés, hogy sikerül-e kimásznia a katalán csapatnak a hullámvölgyből, és hogy sikerül-e már a 4. fordulóban továbbjutnia a csoportból. A meccs után okosabbak lettünk, és bár a játék nem volt túl meggyőző, a győzelem és a továbbjutás is meglett.

Az első félidő arról maradt emlékezetes, hogy rengeteg szabálytalanságot láttunk, villantak is a sárgák mindkét oldalon. Valamivel több lehetősége volt a Barcelonának, de akadt néhány perc, amikor erősen beszorultak a vendégek az Ajax nyomása alatt. A nyomást túlélték, sőt megszerezték a vezetést is, igaz, ehhez szükség volt Cillessen nagy hibájára is.

A 36. percben Dani Alves tette vissza 24 méterről kissé vaktában a labdát a tizenhatoson belülre, Cillessen ment is a labdáért, csakhogy az alapvonal közeléből nem tudta megkaparintani Bartra elől, aki középre játszott, ott pedig Messi fejelt kilenc méterről az üres kapu felé. Bár nem volt túl erős a fejes, a menteni igyekvő Van Rhijn erőfeszítése ellenére a kapuba jutott a labda. 0–1

A második félidő kifejezetten gyenge játékot hozott, helyzet nélkül gyömöszölték egymást a csapatok. A Barcának jó volt a vezetés, nem siettettek semmi a sárga mezesek. Aztán a katalánok nekidurálták magukat, és Suárez révén növelhették volna előnyüket. Nem sikerült, viszont az ajaxos Milik kapufával jelentkezett a másik oldalon. Nyomott az Ajax, és a hazai szurkolók az egyenlítésben reménykedtek. Hiába, mert a 71. percben Veltman piros lapot kapott, Messi pedig a 76. percben újabb gólt szerzett.

Az argentin indította meg a Barcelona-gépezetet, játékba hozta a bal oldalon Pedrót, aki élesen középre játszott, ahol érkezett Messi, és becsúszva továbbította a hálóba a Barca és saját maga második gólját. 0–2

Ezzel Messi utolérte a BL góllövőlistáján a 71 gólos Raúlt, és maga mögött hagyta (egyelőre) a 70 gólos Cristiano Ronaldót. A hátralévő időben már nem történt változás, így a Barcelona továbbjutott a csoportjából, az Ajax pedig már csak az Európa-ligára hajthat.

PSG–APOEL

A párizsiaknak nem kellett sok idő, hogy bemelegedjenek: Edinson Cavani már az 54. másodpercben egy szép egyéni megmozdulás (és egy tizenegy labdaérintéses akció) után betalált az APOEL hálójába. Ez a PSG történetének leggyorsabb Bajnokok Ligája-gólja. A villámgól után a PSG végig irányított a mérkőzésen, ám nem tudta újabb találatokra váltani fölényét – nem is feltétlenül volt erre szüksége, az 1–0 pont elég volt ahhoz, hogy a 4. forduló után a Barcelona mellett kiharcolja a továbbjutást.

AZ ÁLLÁS

  • 1. Paris SG     4        3      1              –             6–3         +3           10
  • 2. Barcelona    4        3      –             1              8–4         +4           9
  • 3. Ajax            4        –        2           2              3–7         –4           2
  • 4. APOEL       4         –     1              3              1–4         –3           1

MARIBOR–CHELSEA

Didier Drogba bekerült a Chelsea kezdőcsapatába, ezzel ő lett az első afrikai labdarúgó, aki 100 mérkőzésen pályára lépett a Bajnokok Ligájában. Az elefántcsontparti csatár és társai erősen kezdtek, de a Maribor átvészelte ezeket a perceket, aztán pedig már egyenrangú ellenfele volt a londoniaknak, még helyzetei is akadtak.

A majdnem 13 ezer néző – amely megtöltötte a maribori stadiont – elégedett lehetett a 0–0-s félidő után, az 50. percben pedig még nagyobb boldogság önthette el a szlovén drukkerek szívét, a macedón Agim Ibraimi ugyanis gyönyörű gólt lőtt. 1–0

Íratlan szabály a futballban, hogy az ellenfél szöglete előtt nem cserélünk, a Maribort irányító Ante Simundzát ez a 73. percben nem igazán érdekelte, Luka Zahovic (a legendás Zlatko Zahovic fia) helyett Jean-Philippe Mendyt küldte pályára. Hogy ez zavarta-e meg a hazaiakat vagy más, nem tudni, Nemanja Matics mindenesetre egyenlített a szöglet után. 1–1

A Chelsea a győztes gólt is megszerezhette volna, de Eden Hazard a 85. percben kihagyta a maga által kiharcolt büntetőt. Jasmin Handanovic (az Inter tizenegyesölő kapusának, Samir Handanovicnak az unokatestvére) kivédte a belga lövését, megmentve ezzel egy pontot a Maribornak.

SPORTING CP–SCHALKE

Az első félidő után úgy álltak 1–1-re a felek, hogy a Schalke egyszer sem találta el ellenfele kapuját. A 17. percben, a vendégek góljánál ugyanis Dennis Aogo szabadrúgása után Iszlam Szlimani fejéről került a labda a Sporting kapujába. 0–1

Hasonló szituáció után született meg a lisszaboniak egyenlítő gólja, Jefferson középre csavart labdájára középen Naby Sarr érkezett jó ütemben. 1–1

A brazil Jefferson a második félidőben már saját maga talált be, a tizenhatos bal oldali sarkáról tökéletesen lőtte ki a hosszú alsó sarkot. 2–1

Szép támadás végén a 72. percben Nani megszerezte a Sporting harmadik találatát is, de ezzel még nem ért véget a gólok sora. A 88. percben Aogo hozta vissza a Schalke reményeit (3–2), amelyeket aztán Szlimani a 91. percben foszlatott szét, miután bevette az ellenfél kapuját is. 4–2

AZ ÁLLÁS

  • 1. Chelsea     4      2      2        –         9–2         +7           8
  • 2. Schalke     4      1      2        1         8–9         –1           5
  • 3. Sporting    4       1      1        2         8–8         0              4
  • 4. Maribor      4      –       3        1         3–9         –6           3

SAHTAR–BATE

A Sahtarnak jó emlékei vannak a BATE-ról, az előző fordulóban, idegenben igazi mészárlást rendeztek az ukránok, és az öt gólig jutó Luiz Adriano vezetésével 7–0-ra kiütötték a fehéroroszokat.

A brazil most is a kezdőben kapott helyet, a Sahtar pedig a kezdés után azonnal letámadott. Az ukránok most a 19. percben zörgették meg először a hálót: egy gyors támadás végén Luiz Adriano tette vissza a labdát a tizenhatos sarkánál ólálkodó Darijo Srnának, aki kapásból a kapuba bombázott (1–0).

A hazaiak a jó kezdés után sem vették félvállról a meccset, és bár a második gólt az első félidőben nem sikerült berámolniuk, így sem volt okuk a szomorkodásra, hiszen a 44. percben emberelőnybe kerültek, miután Hagus a második sárgáját is begyűjtötte egy elkésett szerelés után.

A fordulás után a tíz emberrel vergődő BATE nem bírta sokáig, a 48. percben jött a második. Az előkészítő újra Luiz Adriano volt, Alex Teixeira pedig közelről a kapuba passzolt (2–0).

Luiz Adriano az asszisztok után végül most is megszerezte a „kötelező” gólját. A brazil először elesett a tizenhatoson belül, majd az ezért megítélt büntetőt magabiztosan értékesítette (3–0).

A végére még maradt két Luiz Adriano-gól. A BATE elleni két meccsen végül nyolc góllal záró brazil először Douglas Costa beadása után örülhetett (4–0), majd a ráadásban az ő találatával alakult ki a végeredmény (5–0).

ATHLETIC BILBAO–PORTO

A H-csoport utolsó helyén szerénykedő Bilbao a Portót fogadta a San Mamésben, ahol bár a szervezők fogadkoztak, a találkozó kezdésére sem tudták eltüntetni a vizet a pályáról.

A bajnokságban és a BL-ben is botladozó  Bilbao most nem kezdett rosszul, de a gólhoz a szünet előtt így is a Porto került közelebb.

Danilo esett nagyot a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig azonnal a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé Jackson Martínez állt, majd a lécre emelt.

A fordulás után a kolumbiai csatár már nem hibázott, Martínez góljával előnybe került a Porto, miután a portugálok kilencese Brahimi szólója után üresen maradt, és az elfekvő Iraizoz mellett fél méterről a kapuba pöckölte a labdát (0–1).Ezt követően megszületett a BL-játéknap legkomikusabb találata. A Bilbaónál Laporte tette volna egy gyors passzal haza a labdát kapusának, azonban nem sikerült eltalálnia az ötösön álló csapattársat, és véletlenül a másik szélen álldogáló Jaszin Brahiminek gurította a labdát. Az algériai egy kicsit meglepődött, de ha már arra járt, a kapuba passzolt (0–2).

Az eredmény ezt követően már nem változott, a Porto ezzel a győzelemmel és a Sahtar sikerével továbbjutott a csoportból.

AZ ÁLLÁS

  • 1. FC Porto             4       3         1         –           12–3      +9        10
  • 2. Sahtar Doneck    4        2         2        –            14–2      +12       8
  • 3. BATE Boriszov   4        1         –         3            2–19     –17       3
  • 4. Athletic Bilbao     4        –        1          3            2–6       –4         1

Kimaradt?