Foci-vb: a FIFA „mesterkedéseitől” tart Luiz Felipe Scolari

Luiz Felipe Scolari, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, valamint a stábjában dolgozó korábbi kapitány, Carlos Alberto Parreira hétfőn hat tekintélyes brazil sportújságírót hívott „titkos" tanácskozásra, és ott többek között arról beszéltek, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vezetői nem látnák szívesen, ha a brazilok megnyernék a világbajnokságot – jelentette a spanyol Marca.

A hat meghívott újságíró közül kettő is beszámolt lapja hasábjain Scolari két legfőbb aggodalmáról: arról, hogy a játékosai mentálisan képtelenek feldogozni a rájuk nehezedő hatalmas nyomást, és arról, hogy a FIFA a hatodik brazil vb-diadal megakadályozásán mesterkedik.

Luiz Antonio Prósperi, az O Estado de Sao Paulo kolumnistája szerint Scolariékban elsősorban a FIFA a nagy vetélytársnak tekintett hollandokkal szembeni „elnéző magatartása" táplálja a gyanút: az, hogy nem rótták meg Lous van Gaalt a minapi kirohanásáért, és hogy Arjen Robben is megúszta büntetés nélkül a bevallott szimulálását.

Scolari szóvá tette azt is, hogy a brazil lapok – kitartóan és vehemensen – szimulálással vádolták meg Fredet a horvátok elleni nyitó mérkőzésen kiharcolt tizenegyessel kapcsolatban. A két szakvezető ugyanakkor elismerte, hogy a selecao egyelőre adós az igazán jó játékkal, igaz, ők meg vannak győződve arról, hogy ami késik, nem múlik.

A játékosok lelki törékenysége szemet szúrt Carlos Albertónak, az 1970-ben vb-t nyerő legendás brazil válogatott kapitányának is, aki a következőképpen reagált: „A csapat sír a himnusz éneklése közben, sír, amikor fáj valami, sír, amikor tizenegyesek döntenek... ebből elég!" – fakadt ki a korábbi klasszis a brazil Extra című lapban, amely a nyilatkozattal alátámasztani szándékozott feltevését, miszerint a Brazil Labdarúgó-szövetség pszichológusai rossz munkát végeznek.

Brazília pénteken vívja következő mérkőzését, negyeddöntőbeli ellenfele Kolumbia lesz.

Kimaradt?