Megérdemelt olasz győzelem a fáradt angolokkal szemben

A harmadik játéknap első mérkőzése ugyan kevés izgalmat és még kevesebb helyzetet hozott, de Kolumbia azért berámolt egy hármast a görög kapuba.

Azonnal látható és hallható volt, hogy melyik együttes szurkolói vannak többségben a lelátókon. Kolumbia számára nagy fegyvertényt jelenthetett, hogy olyan hangulat uralkodott a stadionban, hogy a játékosok szinte hazai pályán érezhették magukat .

Az ötödik percben gólja után a vezetés megnyugtatta Kolumbiát, a görögök pedig feladva előzetesen kitalált védekező taktikájukat, elkezdték irányítani a meccset. A labdabirtoklási fölényt azonban nem tudta helyzetté, helyzetekké alakítani a csapat.

A második játékrészben tulajdonképpen semmi nem változott: Kolumbia nem hajtotta szét magát, a görög együttes pedig rémesen gyengén kísérletezgetett.Az 58. percben egy szögletet követően ráadásul a lábbal továbbcsúsztatott labdát Gutierrez pofozta be a hálóba, a három perces hosszabbítás során Rodriguez egy védő lábai között lőtte ki a jobb alsó sarkot beállítva ezzel a 3-0-s végeredményt.

URUGUAY-COSTA RICA 1-3

Az előzetesen lesajnált Costa Rica alaposan rácáfolt a fanyalgókra. Taktikus, fegyelmezett játékkal simán, 3-1 győzték le a formán kívül játszó Uruguayt.

Ez az eredmény azt is jelenti, hogy Uruguay nagyon nehéz helyzetbe került, hiszen Anglia és Olaszország ellen kellene minimum 4 pontot összegyűjtenie, ami nem lesz egyszerű feladat. Costa Rica viszont magabiztosan készülhet a két európai csapat ellen, innentől kezdve komolyan kell számolni velük.

A legnagyobb sztárját, Luis Suarezt sérülés miatt nélkülöző Uruguay az első félidő 23. percében még vezetést szerzett Edinson Cavani értékesített büntetőjével, de a második játékrészben Costa Rica kevesebb mint negyedóra alatt fordított Joel Campbell és Oscar Duarte találatával, majd a csereként beállt Marco Urena első labdaérintéséből a 84. percben végleg eldöntötte a találkozót.

Az uruguayiak birtokolták többet a labdát, de támadó játékuk korántsem volt hatékony, így alig veszélyeztették a papíron szerényebb játékerőt képviselő riválisuk kapuját. A folytatásban sem változott a játék képe, az esélyesebb Uruguay kényelmesen futballozott, így Costa Rica irányította a játékot. A visszafogottságára ráfáztak, mivel riválisuk három perc alatt két gólt szerezve - teljesen megérdemelten - fordított. A kékmezesek ezt követően sem tudtak újítani, igaz, ekkor már ellenfelük sem erőltette a támadásokat.

 ANGLIA-OLASZORSZÁG 1-2

A Pirlo vezette olasz csapat izgalmas mérkőzésen 2-1-re győzte le Angliát. Mindkét félidőt az angolok kezdték jobban, mégis mindkettőben az olaszok szereztek vezetést. Az első olasz gólra Sturridge még gyorsan válaszolt, Balotelli fejese viszont megpecsételte a második félidőre elfáradó angolok sorsát.

A mérkőzést hosszas tapogatózással kezdték meg a felek. A meccs elején Pirlo irányításának köszönhetően az olaszok többet birtokolták a labdát. Mezőnyfölényüket azonban ekkor még nem tudták helyzetekre válltani. Prandelli csapata nem kozáztatta meg hogy kinyíljon a borzasztóan gyors angol kontráknak.

A húszadik percben jött az első komolyabb angol lehetőség. Az olasz csapatot Barzagli becsúszása mentette meg attól, hogy Welbeck éles beadásából gólt szerezzen a hosszún üresen ékező Sturridge. Az olaszok Balotelli fejese révén csak a 33. percben könyvelhették el első komolyabb helyzetüket, a 35 percben pedig már meg is szerezték a vezetést. A 37. percben Sterling indítása után Rooney passzolta középre a hosszú oldalon érkező Sturridgenek a labdát, akihez most el is jutott a labda és közvetlen közelről az üres kapuba lőtt.

A félidő után az angolok kezdtek jobban, mégis az olaszok szerezték meg újra a vezetést. Az ötvenedik percben Candevra labdáját a Cahlill fölé emelkedő Balotelli fejelte a hálóba. Az olaszok második góljára az angoloknak, már nem volt gyors válasza. A meccsen először helyzetbe kerülő Rooney, bár közel járt az egyenlítéshez lövése elkerülte a kaput.

A második félidőben egyértelműen az olaszok akarata érvényesült ráadásul az angolok tűntek fáradtabbnak. A játékrész legnagyobb és egyben a mérkőzés utolsó helyzete is az olaszok előtt adódott. Pirlo hosszabbításban lőtt szabadrúgása a felsőkapufán csattant. A taktikusan játszó olasz válogatott a D-csoport rangadóján azonban így megérdemelt győzelmet aratott rivális angolok felett.

ELEFÁNTCSONTPART-JAPÁN 2-1

Elefántcsontpart hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Japán csapatát.

Az ázsiaiak Honda Keiszuke révén váratlanul vezetést szereztek a 15. percben, de Elefántcsontpart Wilfried Bony fejesével a 64. percben egyenlített, majd két perccel később Gervinho fejesgóljával a győzelmet is kivívta.

Az afrikaiak nagy elánnal kezdték a mérkőzést, mégis az első negyedóra végén a japánok szereztek vezetést az első valamire való helyzetükből. Ezt követően is Elefántcsontpart irányította a játékot, sorra vezette akcióit, úgy tűnt, csak idő kérdése, mikor egyenlít, azonban a szünetig nem sikerült betalálnia az önfeláldozóan védekező japánok kapujába.

A narancsmezes gárda nem tudta átmenteni lendületét a folytatásra, így viszonylag eseménytelenül telt a második félidő eleje, aztán ahogy beállt csereként Didier Drogba, azonnal megélénkült az Elefántok játéka és két perc alatt megfordították az eredményt. Ezt követően visszaesett a színvonal és az iram is, az ázsiai gárda nem tudott újítani, így riválisa biztosan őrizte meg minimális előnyét a lefújásig.

Kimaradt?