„Edit döntött úgy, hogy jobban érezné magát magyarként”

Továbbra sem tud napirendre térni a bukaresti sportsajtó afölött, hogy a csíkszeredai születésű Miklós Edit nem román, hanem magyar színekben érte el a két ország legjobb eredményét alpesi sí számokban az olimpiai játékok történetében.

A ProSport című szaklap megkereste Ioan Dobrescut, a román olimpiai bizottság főtitkárát, aki felidézte, hogy 2011-ben esélytelenül próbálták „visszafordítani” Miklós Editet. „Teljesen törvényesen és a hatályos szabályozásokat tiszteletbe tartva váltott országot. Akkor bezzeg seniki sem kapta fel a fejét, amikor mi igazoltunk le Moldova Köztársaság-beli sportolókat, akik aztán román színekben szerepeltek a nyári és téli olimpiai játékokon” – fogalmazott Dobrescu. Hozzátette: hasonló a helyzet Miklós Edittel is, bár neki személyesen nincs kedvére a dolog. „Nagyon sokat fektettünk a felkészítésébe és én személy szerint ott voltam a betegágyánál amikor lesérült Vancouverben. Most is megtenném, hiszen egy nagyszerű sportolóról van szó” – mondta a COSR főtitkára.

Újságírói kérdésre Dobrescu elmondta, Miklós Edit előzetesen nem beszélt senkivel a szándékáról, a román sportvezetőket kész tények elé állította. „Ne bújjunk az ujjunk mögé, Miklós Edit egy kicsit rosszabbul beszél románul és egy kicsit jobban magyarul. Ő egy bizonyos nemzetiség tagja és úgy döntött, hogy jobban érezné magát magyar színekben. Egy szabad Európában tiszteletben kell tartanunk az ilyen döntéseket” – fogalmazott Ioan Dobrescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?