BL: már csak a címvédő Bayern München hibátlan

A labdarúgó Bajnokok Ligája kedd esti játéknapjának legizgalmasabb mérkőzését Torinóban játszották, ahol a házigazda Juventus győzelmi kényszerben fogadta a Real Madridot. A zebrák csak 2-2-es döntetlent játszottak a blancókkal és a kiesés szélére sodródtak. A sorozat egyetlen 100 százalékos csapata a címvédő Bayern München maradt.

Juventus-Real Madrid

Okosan passzolgatott a mérkőzés elején a Real, miközben a hazaiak tisztelettudó távolságtartással nézték őket – nem is tudni pontosan, melyik csapatnak szólt a nézőtéri füttyszó. Pedig előbb Cristiano Ronaldo, majd Gareth Bale helyzete mutatta meg, hogy vétek lenne kitámadniuk vagy fölényeskedniük az olaszoknak, miközben a másik oldalon Sergio Ramos hitte azt, hogy a válogatottban szerepel, mert remekül indította Fernando Llorentét, aki elől az utolsó pillanatban mentett Raphaël Varane. Továbbra sem remekel a Real-védelem! Pepe bezzeg kis híján betalált nem sokkal később, szerencséjére Iker Casillas védte a bal alsó előtt a ravasz kis pörgetést…

A 27. percben is bizonyította Casillas, hogy semmit sem veszített gyorsaságából, fantasztikus mozdulattal rúgta ki Claudio Marchisio közeli fejesét – fél óra alatt 12-szer veszélyeztették a kapukat a felek, csak így érdemes gól nélküli mérkőzést játszani!

A félidő végére kezdett belealudni a mérkőzésbe a Real, és meg is lett a büntetés, egy büntető formájában: Varane pocsék becsúszása után Arturo Vidal kilőtte a tizenegyespontról a bal felsőt. 1–0!

A szünet előtt egyenlíthetett volna a felébredt Real, de Ronaldo az ötösről az égbe lőtt – mert a legrosszabbkor lökte meg őt Karim Benzema… A fordulás után nem sokkal második ziccerét már nem hibázta el Cristiano Ronaldo, igaz, Benzema most nem akadályozta, hanem gólpasszal szolgálta ki – őt meg a félpályától a hazai Martín Cáceres indította. 1–1!

Csodálatosan felgyorsult a mérkőzés ezt követően: Xabi Alonso a lécre bombázott, Casillas bravúrral mentett, Pepe a gólvonalon, CR assziszttal jeleskedett Gareth Bale első realos BL-góljánál (1–2), majd Cáceres ívelése és Varane újabb amatőr hibája után Fernando Llorente mattolta fejjel a madridiakat (2–2).

A hajrában a hazaiak középtávoli lövésekkel próbálkoztak, de Casillas mindent védett, a másik kapu előtt Benzema pedig elrontotta szokásos ajtó-ablak ziccerét. Maradt tehát a döntetlen – a csöppet sem igazságtalan döntetlen, amely egyben az első is a két klub közös történelmében.

FC Köbenhavn-Galatasaray

Daniel Omoya Braaten pazar közeli sarkazása révén a 6. percben előnyhöz jutott a Köbenhavn a Galatasaray ellen, ami meg is adta a folytatáshoz a hangulatot. A hátrányban lévő vendégeknek kellett kezdeményezniük, és ők eleget is tettek ennek, de mezőnyfölényük nem volt meggyőző. Mentek, próbálkoztak becsülettel, volt szöglet utáni kapufájuk is, de leginkább annak örülhettek, hogy nem nőtt a hátrányuk kettőre… A második félidőben kifejezetten kiegyenlítetté vált a játék, a Galata idővel az egyenlítéstől is messze került, a győzelemre pedig már nem is gondolhatott. Hiába érződött papírforma fölénye, húzóemberének, Didier Drogbának ezúttal semmi sem sikerült. Illetve helyzetekig eljutott, de a befejezéseibe rendre hiba csúszott. Mindenképpen kiemelendő a nyolc védést bemutató hazai kapus, Johan Wiland, így hiába vezetett a Galatasaray 53 veszélyesnek mondható támadást a hazaiak 29 akciójával szemben, a pontokat tekintve utóbbi bizonyult kifizetődőbbnek. A dánok győzelmükkel pontszámban beérték a Galatát, és eggyel még meg is előzték a Juventust.

Real Sociedad-Manchester United

A baszkok remekül hangoltak a BL-meccsre, hiszen a spanyol bajnokságban a hétvégén nagyon simán, 5–0-ra legyőzték az Osasunát. A manchesteriek is kezdenek lassan magukra találni, szombaton a Fulham elleni meccset is behúzták 3–1-re.

A találkozó előtt veretlen Manchester United a nyeretlen Sociedad ellen az előző fordulóban szoros 1–0-t játszott. Akkor egy emlékezetes, második percben esett öngóllal tudták begyűjteni a három pontot a „vörös ördögök".

A manchesterieknek most nem volt ekkor a szerencséjük, hiszen a 2. percben gól nélküli döntetlen volt az állás, sőt, a szurkolók legnagyobb bánatára, a szünetben is. Gól tehát nem esett, de helyzetek akadtak bőven, és meglepetésre a baszkok álltak közelebb a gólszerzéshez az első félidőben, köszönhetően annak, hogy a manchesteri védelem olykor bizony lassabb volt, mint a Sociedad támadói.

A fordulás után nem sokkal aztán jött a manchesteriek gólvágója, Robin van Persie – a baszk védelemmel szemben tehetetlen Wayne Rooney helyére. A holland csatár beállása után szinte azonnal meg is szerezhette volna a szokásos gólját: Kagava gurította el a védők és a kapus előtt a labdát, de a Manchester támadója kiszorított helyzetből már csak a kapufát találta el.

Az igazi dráma azonban csak ez után következett. Ashley Young esett el védője mellett a tizenhatoson belül a 69. percben, és bár nem tűnt szabálytalannak az eset, Rizzoli befújta a tizenegyest. A labda mögé természetesen Van Persie állt, de a gól most elmaradt, mivel ahogy az első helyzetét, úgy ezt is a kapufára vágta a támadó.

A 90. percben, egy szintén vitatható szituáció után az olasz bíró felmutatta Fellaininek a második sárgáját is, így tíz emberrel kellett befejeznie a Unitednek.

Az emberhátrányban futballozó „vörös ördögök” és a baszkok előtt is adódtak még lehetőségek az utolsó percekben, de az eredmény így sem változott, a Manchester United 0–0-s döntetlent játszott a Real Sociedaddal.

Sahtar Donyeck-Bayer Leverkusen

Hiába játszott mezőnyfölényben és próbálkozott több kapura lövéssel a Sahtar, a Bayer kontráiban legalább annyi céltudatosság és veszély volt, mint a házigazdák támadásaiban. Persze a németek döntően így is védekezni kényszerültek, a mezőny legjobbja nem véletlenül lett a leverkuseni kapus, Bernd Leno.

Az idő múlásával egyre feszültebbé vált a házigazda, ami a vendégeknek kedvezett, hiszen erővel és koncentrációval is bírták a kihívásokat. A végjátékhoz közeledve érződött, hogy kihúzhatja a mérkőzést kapott gól nélkül a Bayer, hiszen a Sahtar támadásaiból egyre inkább hiányzott a tűz és a gólveszély.

A két együttes között megmaradt a kétpontos különbség, és a Leverkusen az ukránokkal szemben helyzeti előnybe került a továbbjutást illetően, hiszen négy pontot gyűjtött be a megszerezhető hatból, míg az ukránok csupán egyet.

Manchester City–CSZKA Moszkva

Gólokban gazdag első játékrészt produkáltak a csapatok. Már a 3. percben megszületett a találkozó első találata, miután Tosics buktatta David Silvát a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt Sergio Agüero lőtte a bal felső sarokba. 1–0

A 11. percben óriási egyenlítési lehetőséghez jutott a CSZKA Moszkva, de Seydou Doumbia öt méterről a kapu fölé lőtt hatalmas ziccerben. A kihagyott helyzet meg is bosszulta magát, a 20. percben Nasri indítása után Agüero vette át gyönyörűen a labdát, majd 14 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. 2–0

Ezzel az argentin csatár a legutóbbi hét BL-meccsén már a hetedik gólját szerezte, nem mellesleg megdöntötte a City leggyorsabban szerzett BL-gólját is, amelyet eddig Nasri tartott, aki a 22. percben volt eredményes az Ajax ellen.

A második gólt követően is a City maradt támadásban, a 30. percben meg is lett a harmadik hazai gól: a kontra végén Agüero szolgálta ki Álvaro Negredót, akit öt méterről az üres kapuba terelte a labdát. 3–0

A félidőt viszont a moszkvaiak szépítő gólja zárta, Wernbloom indításával Doumbia lépett ki, elhúzta a labdát Pantilimon mellett, majd három méterről a kapuba lőtt. 3–1

A második játékrész hasonló módon kezdődött, mint az első, vagyis City-góllal. Az 51. percben Yaya Touré emelt a védők mögé, a berobbanó Nasri jobb külsővel készített le Negredo elé, aki négy méterről nem tudott az üres kapu mellé lőni. 4–1

A negyedik találatot követően visszavett a tempóból a hazai csapat, de a vendégek így sem jutottak közel Pantilimon kapujához, ám Clichy a segítségükre sietett a 71. percben, amikor Doumbiát buktatta a tizenhatoson belül. A tizenegyest maga a sértett vágta be a jobb alsó sarokba. 4–2

Maradt slusszpoén a végére is, Milner beadása után Negredo fejelt öt méterről a jobb alsó sarokba, így a spanyol csatár három gólig jutott. 5–2

Mivel nyertek az angolok, és a Bayern nem kapott ki a Plzentől, így Manuel Pellegrini csapata is továbbjutott a csoportból.

Viktoria Plzen–Bayern München

Annak tudatában lépett pályára a címvédő Bayern, hogy ha több pontot szerez a Viktoria Plzennel szemben, mint a CSZKA Moszkva a Manchester City ellen, továbbjut. Ugyanakkor Pep Guardiola óvatosan fogalmazott a találkozó előtt: „Ez más meccs lesz, mint a hazai.” Akkor, két héttel ezelőtt a Bayern gyakorlatilag az első félidőben eldöntötte a három pont sorsát, hiszen a szünetben már két góllal vezetett, végül öt találatot szerezve rendezett gálamérkőzést.

A „visszavágóra” azonban megacélozta magát a cseh csapat, és bár az első percektől nagy fölényben játszott a német bajnok – Schweinsteiger a kapufát is eltalálta –, a félidőig a hazaiak sikerrel verték vissza a rohamokat. Sőt olykor-olykor Neuer kapujáig is eljutottak, ám legígéretesebb helyzetüket Kolár elpuskázta.

A szünet után sem változott sokat a játék képe, az első percekben többször is helyzetbe kerültek a vendégek, a védők, Kozácik vagy a vakszerencse azonban megóvta a hazai kaput. Az 59. percben aztán Pep Guardiola megunta a meddő mezőnyfölényt, és egy vérbeli csatárt küldött a pályára, Mario Mandzukic pedig meg is hálálta a bizalmat: Lahm beívelését követően szépen bólintott a kapu bal oldalába. 0–1

A gól nemcsak a spanyol edző idegeire volt nyugtató hatással, hanem a Bayern-játékosokéra is, legalábbis a támadásokat már nem erőltették. A csehek sem, igaz, próbálkoztak, de csak elvétve jutottak el Neuer kapujáig.

És mivel Manchesterben a hazaiak pont nélkül küldték haza a CSZKA Moszkvát, már most, a 4. forduló után eldőlt, hogy a City mellett a címvédő is továbbjut a D-csoportból.

Érdekesség, hogy már csak a Bayern és az Atlético Madrid százszázalékos az idei BL-sorozatban, mivel a Real Madrid és a PSG is ikszelt. 

PSG–Anderlecht

A labdarúgó Bajnokok Ligája C-csoportjában az eddigi három mérkőzését megnyerő, tétmeccsen a rendes játékidőben március óta veretlen PSG a belga Anderlechtet látta vendégül. A párizsiak azzal a tudattal léptek pályára, hogy egy győzelemmel bebiztosítják a továbbjutást.

Ennek megfelelően az első játékrészben nagy mezőnyfölényben játszottak az uruguayi Edinson Cavanit sérülés miatt nélkülöző hazaiak. A francia csapat 67 százalékban birtokolta a labdát az első félidőben, de az átütőerő hiányzott a játékából. Ezt bizonyítja az is, hogy a párizsiak ugyanúgy ötször lőttek kapura, mint a brüsszeliek, ebből háromszor találták el a kaput, a vendégek pedig kétszer.

A statisztikák is azt mutatják, hogy a hazai fölény ellenére az Anderlecht is el-eljutott a kapuig, elsősorban szabadrúgásból, illetve átlövésből próbált veszélyeztetni. Gólt azonban 45 perc alatt egyik csapat sem szerzett.

A második félidő elején fokozta az iramot a PSG, és az 50. perctől úgy tűnt, már csak idő kérdése, mikor szerzi meg a vezetést a hazai csapat. A vendégek azonban fegyelmezetten zárták a területeket, és ha Zlatan Ibrahimovicnak mégis volt lehetősége – aligha meglepő, hogy a svéd csatár volt a legaktívabb párizsi –, akkor vagy mellé fejelte a szöglet után elé kerülő labdát, vagy a sorfalba lőtte a javukra megítélt szabadrúgást.

A 68. percben aztán még érdekesebb fordulatot vett a találkozó: az Anderlecht egy bal oldali kontrát vezetett, Kljestan centerezését Demy de Zeeuw a kapu közepébe továbbította. 0–1

Úgy látszik, erre volt szüksége a PSG-nek, ugyanis a következő hazai támadásból Zlatan Ibrahimovic rögtön egyenlített. A párizsi csatár a balról középre passzolt labdát lőtte először még a kapufára, másodszorra viszont közvetlen közelről már a kapuba. Ez volt ebben a szezonban a hetedik BL-gólja Ibrahimovicnak. 1–1

Ezzel beállította Georghe Weah klubrekordját: a későbbi aranylabdás libériai csatár az 1994–1995-ös szezonban jutott hét BL-gólig a PSG színeiben.  

A hajrában már hiába nyomtak a hazaiak, újabb gól nem született, még úgy sem, hogy a 82. percben a vendégektől Kljestant kiállította a játékvezető. A 96. percben Thiago Silva még a kapus kezeibe fejelt egy szélről beívelt szabadrúgást, ha úgy tetszik, kihagyta a meccslabdát. Ezzel az Anderlecht pontot csent Párizsból, azok után, hogy két hete otthon 5–0-ra kikapott a PSG-től (Ibrahimovic azon a meccsen négyszer volt eredményes). Ez pedig azt is jelenti, hogy Laurent Blanc csapata még nem tudta bebiztosítani a továbbjutást.

Olympiakosz–Benfica

A C-csoport másik meccsén a második hely szempontjából alighanem döntő jelentőséggel bíró találkozón csapott össze a három forduló után egyaránt négy-négy ponttal álló, két hete Lisszabonban egymással ikszelő (1–1) görög Olympiakosz és a portugál Benfica.

A mérkőzés hasonlóan alakult, mint az októberi „odavágó”, hiszen ezúttal is az Olympiakosz szerezte meg a vezetést: Holebasz bal oldali szöglete után Kosztasz Manolasz fejelt hat méterről, középről a kapuba. 1–0 

A vezetés birtokában a görögök visszaálltak. A Benfica többet birtokolta a labdát, és a második félidő elején majdnem négyszer annyi kaput eltaláló lövése volt a vendégeknek, mint a hazaiaknak: a portugálok már hétnél tartottak, amikor a görögök még csak kettőnél, de a kettőből egy gólt lett, a hétből viszont egy sem akadt be…

A második félidőben az Olympiakosz megőrizte vezetését, 1–0-s győzelmével nagy lépést tett a továbbjutás felé.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ

A-CSOPORT

  • Sahtar Doneck (ukrán)–Bayer Leverkusen (német) 0–0
  • Real Sociedad (spanyol)–Manchester United (angol) 0–0

B-CSOPORT

  • Juventus (olasz)–Real Madrid (spanyol) 2–2
  • FC Köbenhavn (dán)–Galatasaray (török) 1–0

C-CSOPORT

  • Paris Saint-Germain (francia)–Anderlecht (belga) 1–1
  • Olympiakosz Pireusz (görög)–Benfica (portugál) 1–0

D-CSOPORT

  • Manchester City (angol)–CSZKA Moszkva (orosz) 5–2
  • Viktoria Plzen (cseh)–Bayern München (német) 0–1

Kimaradt?