Székelyföld Kerékpáros Körversenye: a kastélyok földjén járt a mezőny

A prológot követően az első szakasszal folytatódott a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körverseny. A 175.62 km-es Kastélyetap ebben az évben csak Kovászna megyét érintette és kazahsztáni győzelmet hozott.

A mezőny Sepsiszentgyörgyről indult, majd a Kovászna – Kézdivásárhely – Bálványos –  Sepsibükszád – Barót – Sepsiszentgyörgy útvonalat követte. A rajtot követően rövidesen akadt kiesője a szakasznak, akihez később többen is csatlakoztak. A Sepsiszentgyörgy – Kézdivásárhely közti oldalszél nem könnyítette a sportolók dolgát.

A mezőny hamarosan háromfelé szakadt, de az első kettő boly Kézdivásárhelyen egymásra talált és együtt haladtak tovább. Kósza szökési kísérletek folyamatosan előfordultak, de 10 másodpercnél nagyobb előnyt senkinek nem sikerült megszereznie. Az első hegyi hajrára, Bálványosra, együtt érkezett a mezőny, ám ekkor az élboly és a leszakadt boly között egyre nagyobb lett a különbség, amely a verseny végéig folyamatosan nőtt.

A versenyben változás a Sepsibükszád – Mikóújfalú közti, mindössze 6 km-es, távon állt be. Ekkor a kazah Vino Astana Motors sportolója Yevgeniy Fedorov szökési kísérlete kifizetődő volt és nem tudták vele tartani a lépést. A kazah helyenként 50 km/órás sebességet diktált. Nyomába csupán a Mazowsze Serce Polski kerekese Jakub Kaczmarek bírta a tempót, de Lügetnél már ő is egy percet kapott. Sőt utóbbit Előpataknál befogták, Fedorovot viszont nem tudták, aki előnyéből végül több mint fél percet megtartott a célig. Másodiknak a prológ harmadik helyezettje Stanislaw Aniolkowski (CCC Developement Team) ért be a célba, míg a utána a Banaszek Norbert. Következik a pénteki Királyetap, amikor a mezőny Csíkszeredába költözik.

Kastélyetap
1. Yevgeniy Fedorov (Vino Astana Motors) 4 óra 1.21 perc
2. Stanislaw Aniolkowski (CCC Developement Team) +39 mp h.
3. Banaszek Norbert (Mazowsze Serce Polski) ai.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?