Székelyöldi városok összefogásával valósul meg a tizenharmadik kerékpáros körverseny

Tizenharmadik kiadásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye elnevezésű országúti kerékpáros megmérettetés. Újdonság, hogy a négy napos verseny háromszéki és Hargita megyei napjai teljesen kettéválnak és külön szerveződnek, ugyanakkor a szervezők a verseny legnagyobb erényének a székely városok összefogását és a körverseny régióra gyakorolt pozitív marketing-hatását tartják. A verseny négy napjára közel száz hivatásos versenyzőt várnak, de lesz amatőr futam is.

A székelyföldi önkormányzatiság fontos momentumának nevezte Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere azt az együttműködést, amellyel Csíkszereda mellett állnak a székelyföldi városok a verseny megszervezésében. A verseny kezdeményezője hétfőn az esemény csíkszeredai sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Székelyföld Kerékpáros Körversenye régiókat egybefűző projekt. „Büszkék lehetünk rá, hogy a két megye és öt megyei jogú székelyföldi város olyan eseményt szervez, ami a sporton keresztül ismerteti meg a régiót” – fogalmazott a városvezető. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere szintén az együttműködés fontosságát emelte ki.

12 ország, 19 csapat

A szervezőktől megtudtuk, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is lemondások tarkították a versenyt közvetlenül megelőző napokat. Jelenleg 19 csapat mintegy száz versenyzőjére számítanak. A három kategóriában benevező csapatok (kontinentális csapat, klub csapat és nemzeti válogatott) 12 országot képviselnek. A 4-6 fős csapatok között a kontinentális kategóriában találunk romániai, ausztriai, olaszországi, ukrajnai, magyarországi és lengyelországi csapatokat. Ez utóbbi különösen jelentősnek mondható, hiszen Lengyelországban egy rendkívül dinamikus fejlődésen megy keresztül az országúti kerékpár szakág. Klubcsapatok Szerbiából, Hollandiából, Olaszországból és belföldről érkeznek. Itt is kiemelhetjük a kerékpáros nemzetnek nevezhető olasz és holland részvételt. Nemzeti válogatottként érkezik csapat Törökországból, Szlovákiából, Fehéroroszországból, Ausztriából és Moldovából.

A szervezők egyöntetű véleménye, hogy nem hoz a tavalyihoz hasonló egyoldalú eredményeket a verseny és kiegyenlítettebb küzdelmet láthatnak majd az érdeklődők. Az idei kiírás érdekessége, hogy az első két szakaszt: a Sepsiszentgyörgy utcáin zajló szerdai prológot és a Kovászna megyei első országúti szakaszt teljes mértékben a háromszéki Sepsi SIC klub szervezi meg. Csíkszereda tulajdonképpen csak a pénteki Székelyudvarhelyt, Gyergyószentmiklóst érintő, a Hargita hegységet többször átszelő szakaszban kapcsolódik be először helyszínként. Az előző évekhez hasonlóan ebben az évben is lesz amatőrök számára kiírt külön verseny.

Élőben a Youtube-on

Ráduly Róbert Kálmán a verseny marketing-hatásáról szólva kiemelte: egy ilyen eseménynél kulcsfontosságú a televíziós közvetítések megszervezése. Két évvel ezelőtt volt egy nem egészen sikeres együttműködés a magyarországi M4 Sport televízióval. Sajnos a régió technikai adottságai, a sok helyen hiányzó térerő nem tette lehetővé a sikeres közvetítést. Idén az előző évekhez hasonlóan az Erdélyi Magyar Televízió készít napi összefoglalókat a versenyről és elképzelhető, hogy élőben is fognak közvetíteni. A Román Kerékpáros Szövetség is támogatja a verseny megszervezését és a tervek szerint saját Youtube-csatornáján lehet majd követni az események egy részét – tájékoztatott Ráduly Róbert Kálmán.

A Székelyföld Kerékpáros Körversenye öt megyei jogú város – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós – összefogásával és anyagi hozzájárulásával jöhet létre, szintén jelentős részt vállal az esemény költségeiből Hargita és Kovászna megye tanácsa. A verseny díjazási alapja 12 ezer euró.

Kapcsolódók

Kimaradt?