Hokisztorik: Kézdivásárhely nagyon belehúzott, hogy utolérje a „nagyokat”

Tavaly karácsonykor új időszámítás kezdődött Kézdivásárhelyen a téli sportok, azon belül a jeges sportok és még szűkebben a jégkorong szerelmesei számára, hiszen ekkor nyitották meg a minden igényt kielégítő fedett műjégpályát. A korszerű létesítmény új lehetőségekkel kecsegteti a szakembereket, akik a Székelyföldi Jégkorong Akadémiától (SZJA) kapott anyagi és szakmai támogatástól azt remélik, hogy pár éven belül ismét lehet saját felnőttcsapata a céhes városnak.

Megkerestük azt a két embert, akik ezért a célért a legtöbbet tesznek: Máthé Zsolt, a HC Bikák jégkorongklub elnöke és Márton Sándor alelnök, pályamenedzser mesélt a Hokisztorik számára. Márton Sándor a 2017–2018-as idény értékelésével kezdte beszélgetésünket.

„2017. december 20-án adták át a fedett műjégpályát, másnap már meg is nyitottuk a létesítményt a nagyközönség előtt. Nagyon sokan eljöttek” – emlékezett vissza Márton Sándor. Mint kifejtette, elment a híre a jó körülményeknek, itt tartotta edzéseit a sepsiszentgyörgyi jégkorongcsapat, és több brassói amatőr klub is ide utazott edzeni.

Versenyekre is sor került az elmúlt kilenc hónap alatt, nemzetközi gyerektornát, illetve a THL (a Román Jégkorong Szövetséghez tartozó Transylvanian Hockey League – Erdélyi Jégkorong Liga) által is jegyzett U8-as, illetve U10-es korosztályok - két nap alatt 600 gyerek szállt jégre - számára kiírt hagyományos Fashion Kupa 10. kiadását is itt szervezték meg. Az alelnök elmondta: a jégpálya megkapta a Román Jégkorong Szövetség jóváhagyását országos szintű bajnokságok lebonyolítására, gyerek- és felnőtt-tornákat egyaránt beleértve, és szeretnék elérni, hogy nemzetközi szintű bajnokságok lebonyolítását is engedélyezzék.

A gyereküket jégkorong felé irányítani akaró szülők itt érdeklődhetnek.

Tizenkilenc éves kényszerszünet után élesztették újra

„Hosszú út áll mögöttünk, hiszen 1985-ben megszűnt a jégkorong Kézdivásárhelyen, és csak 2004-ben sikerült újraéleszteni ezt a sportot” – mesélte Márton Sándor, aki elmondta, hogy három társával együtt szerelte szét, rakta kamionra és szerelte össze újból Kézdivásárhelyen azt a műjégpályát, amit a németországi Hannoverben kaptak. Ekkor alakult meg a HC Bikák klub is, de az igazi áttörés most, a fedett műjégpálya megnyitásával történt. ​„Nagyon büszkék vagyunk erre a létesítményre, hiszen most az ország egyik legmodernebb műjégpályája áll a rendelkezésünkre” – tette hozzá.

Befogadták a Steauát

Az augusztus elsején indult új idényben már két jégkorong-tábort szerveztek, és már A-divíziós összecsapásnak is otthont adtak, hiszen saját pálya hiányában a Bukaresti Steaua itt játssza hazai mérkőzéseit. „December 31-ig van szerződésünk velük, ennek megfelelően a felnőtt csapat itt játssza az A-divíziós, hazai pályára kiírt mérkőzéseit, ahogy az U12-es és U20-as csapataik is” - mondta Márton.

Elindult a Korisuli, készül a Hokisuli

„Az októberben újraindult Korisuli keretében Kézdivásárhely négy általános iskolájának 817 diákja kezdett el korcsolyázni tanulni négy szakember vezetésével” – vette át a szót Máthé Zsolt, a HC Bikák elnöke. Előrebocsátotta, hogy ez még nem a hokiról, vagy a műkorcsolyázásról szól, hanem az alapok elsajátításáról, gyakorlatilag megtanítják a gyerekeket alapszinten korcsolyázni és igyekeznek megszerettetni velük a jégsportokat.

A Korisuli mellett a jégkorongot is népszerűsítenék, elindították a Hoikisulit is. Tervezik, hogy minden iskolában bemutatókat szerveznek, ahol sikeres hazai játékosok mesélnének a gyerekeknek sikereikről és a játék szépségéről. Jelenleg a HC Bikák az U8 és az U10-es csoportokban nevezett be csapatot a korosztályos bajnokságokban, az U12-es korosztályban a sepsiszentgyörgyi Királypingvinekkel közösen indultak.

Az U-k magyarázata
U8 - 2010-es vagy annál később született gyerekek
U10 - 2008-2009-es korosztály
U12 - 2006-2007-es korosztály
U14 - 2004-2005-ös korosztály
U16 - 2002-2003-as korosztály

Kell egy csapat

Márton Sándor alelnök egy saját csapat kinevelését tartja a legfontosabb távlati célnak. Szerinte most már minden feltétel adott ehhez, hiszen nem kell Brassóba járni edzeni, ami nagyon megviselte a gyerekeket és a szülőket is. Kevesen vállalták azt, hogy az úttal együtt négy órát erre szánjanak, hiszen egyeseknél ez a tanulás rovására is ment, így nagy volt a lemorzsolódás.

Most legalább 100 gyereket szeretnének toborozni, korosztályonként 40-et, amiből 20-23 maradna a csapatban. „A Székelyföldi Jégkorong Akadémiától is nagy segítséget kapunk, hiszen a felszerelések mellett, a segítségükkel három edzőt tudunk foglalkoztatni, és most egy negyedik edző szerződtetéséről is tárgyalunk. Mind a három edző az én tanítványom volt, Fetés Róbert, Fetés Norbert és Móré Szabolcs is” – büszkélkedett Márton.

„Eddig minden korosztályban harmadik helyet értünk el országos szinten, most a feltételek adottak a sokkal jobb eredményekhez” – fogalmazott Márton Sándor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?