Volt egyszer egy háború – Bemutatták Jakab Norbert első kötetét

A kolozsvári születésű Jakab Norbert könyvét mutatták be a Vallásszabadság Házában szerda este. A Volt egyszer egy háború címet viselő kötet a fiatal fiú első könyveként, Papp Annamária újságíró, történész szavaival élve a „gyermekeként” született meg.

Zsúfolásig megtelt a Vallásszabadság Házának konferenciaterme Jakab Norbert első könyvének és a történet alapján készült filmjének bemutatóján, a fiatal szerző ugyanis könyvének egy részletét barátai közreműködésével megfilmesítette. Az íróval Papp Annamária beszélgetett.

Jakab Norbert és Papp Annamária | A szerző felvételei

Jakab Norbert a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákja volt, kiadványszerkesztői osztályban végzett és 2022-ben érettségizett. Az iskola kikötése, hogy az érettségi mellett a kiadványszerkesztői szakosztály végzős diákjai felmutassanak egy általuk létrehozott magazint, képeslapot vagy könyvet. Így született meg Jakab Norbert Volt egyszer egy háború című kötete, amit már kilencedik osztályban elkezdett írni, de csak 2022-ben fejezett be. Jakab Norbert elárulta, passziójává vált a második világháború, „akárhányszor néztem róla egy filmet, olvastam róla egy könyvet, mindig rengeteg elmélet és kérdőjel állt fent, hogy vajon tényleg az történt-e meg, ami le van írva”. Ezután egyre többet kezdett kutakodni a témában, dokumentumfilmeket, a háborút megjáró személyekkel készített interjúkat nézett, és elkezdte megalkotni a saját világát a második világháborúban.

A könyv írásakor fontos szempont volt számára az, hogy átadja az embereknek azt a lelkiállapotot, amit egy katona átélhetett a háborúban, vagy rávilágítson, éppen milyen nehézségekkel nézhetett szembe minden nap. Az író a valós történelmi eseményeket fűzte bele a katona életébe, azért, hogy az olvasó ne csak élvezze, hanem tanuljon is a könyvből. Érdekességként hozzátette, soha nem írta nappal a könyvét, hanem éjszaka, „amikor az ember félálomban van, akkor nem annyira földhözragadt és sokkal könnyebben ki tudja fejezni azt az érzelemvilágot és azt a körülményt, amiben ő elképzeli magát”.

A Volt egyszer egy háború című kötet főszereplője az amerikai Jeremy Scott, aki 1942-ben, 18 évesen vonul be a seregbe. „Azért választottam ezt a dátumot, mert 1942-ig a legtöbb csak politikai megmozdulás volt, 1942-től 1945-ig történtek a kulcsfontosságú csaták, és úgy gondoltam, ha ettől az évtől kezdem a történetet, akkor sokkal rövidebb idő alatt tudok beszámolni több fontos dologról” – tette hozzá Jakab Norbert. A háborúban, amíg más katonák különböző szerekbe, cigarettába, alkoholba menekülnek, addig a főszereplő a naplójába írja le érzelmeit, bánatát és a tragédiákat, ezáltal a könyvben végigkövethetjük a főszereplő mentális leépülését.

A könyvbemutatón a közönség megtekinthette a Volt egyszer háborúról készült rövidfilmet is, ami a könyv egyik részletét mutatja be. Jakab Norbert elmondta, szándékosan választotta ezt a mozzanatot, a filmből nem derül ki, hogy ki kicsoda és az sem, hogy mi miért történik, ezzel tartva fent az érdeklődést és a feszültséget, továbbá ösztönözi a nézőt, hogy olvassa el a könyvet, hogy világossá váljanak számára a filmben látottak. A könyv történetét feldolgozó kisfilm április 5-től lesz megtekinthető Youtube-on.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?