Visszatérhetnek a hollywoodi filmgyártók Romániába

A nagy amerikai filmstúdiók érdekeltek abban, hogy visszatérjenek Romániába – jelentette be Raluca Turcan.

Fotó: Raluca Turcan Facebook-oldala

A kultúráért felelős miniszter Facebook-oldalán számolt be szombaton washingtoni útjáról, ahol találkozott tübbek között Charles H. Rivkinnel, az 1922-ben alapított Motion Pictures Association (MPA) ügyvezető elnökével. Ez az az egyesület, amelyik az amerikai filmipar legnagyobb stúdióit, a Walt Disneyt, a Netflixet, a Paramountot, a Sonyt, a Universalt és a Warnert Brost tömöríti. Turcan megerősítette az amerikai feleket abban, hogy Románia kormánya újraindítja itthon a filmgyártást célzó támogatásokat. A tárcavezető szerint jelentős külföldi tőke áramlik majd be az országba a filmipar révén, mivel a nagy stúdiók érdekeltek, hogy visszatérjenek, a hazai szakemberek pedig elismertek a tengerentúlon is.

Azt is bejelentette, hogy az általa vezetett minisztérium a jövő héten kezdi el törleszteni a már három éve felhalmozott adósságait a gyártók felé. „Jövő év elején folytatjuk a kifizetéseket az elmaradt projektek után, és azzal párhuzamosan egy új támogatási felhívást is kezdünk, ami javítani fog Románia versenyképességén a forgatási helyszínek terén” – fogalmazott Turcan.

A tárcavezető, mint már beszámoltunk róla, júliusban jelezte, hogy a kulturális minisztérium több millió euróval tartozik a filmgyártóknak, holott fontosnak tartja az ipar támogatását, mert azok jelentős beruházásokat eredményeznek az ország számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?