Euromilliós tartozásai vannak a kulturális minisztériumnak

Több millió euróval tartozik a kulturális minisztérium a filmgyártóknak – ezt a tárcavezető Raluca Turcan jelentette be pénteken, temesvári látogatása során.

A miniszter tájékoztatása alapján a 35 millió eurót is meghaladja az az összeg, amit a minisztériumnak ki kell fizetnie hazai és külföldi mozifilmgyártóknak. Ebből az összegből nagyjából 20 millió eurót peres úton ítéltek meg a javukra. További kiadást azok a filmprojektek jelentenek, amelyhez korábban az állam támogatást ígért. „50 filmprojekt vár már három éve arra, hogy megkapja a finanszírozást” – magyarázta Turcan a Digi24 beszámolója alapján.

Fotó: Raluca Turcan Facebook-oldala

A tárcavezető ugyanakkor Facebook-bejegyzésében is kiemelte: Romániában 125 millió eurós beruházást generált a hazai és külföldi filmgyártás, amelyek után nagyjából 40 millió eurót keresett az állam. Ezek a vállalkozások továbbra is várják, hogy a kormány a kiadásaik egy részét megtérítse. Köztük említette a Romániában gyártott, nagy sikerű Netflix-sorozatot, a Wednesdayt is.

Turcan elmondása szerint fontosnak tartja a filmipar támogatását, mert azok jelentős beruházásokat eredményeznek az ország számára. „Megerősítettem a párbeszédet a filmipar képviselőivel, és egy szakemberekkel álló csoporttal közösen már megállapodtunk azon stratégiáról, amellyel a kormány és minisztérium megőrizheti Romániát a nemzetközi gyártású produkciók lehetséges forgatási helyszíneként” – jelentette ki Turcan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?