Szenátusi szavazásra vár a részmunkaidős szerződések túladóztatásának eltörlése

A szakbizottság elfogadta, így a szenátuson a sor, hogy jövő héten első házként döntsön a részmunkaidős munkaszerződések túladóztatásának eltörléséről. A módosítást kezdeményező Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt képviselője Facebook-odalán kiemelte, hogy a Szociáldemokrata Párt tagjai tartózkodtak a szenátus költségvetési bizottságának szavazásakor.

Fotó: Raluca Turcan Facebook-oldala

Mint beszámoltunk, a liberálisok februárban terjesztették elő a tervezetet, mondván: a tavaly júliusban bevezetetett rendszer igazságtalan, és a feketemunka felszámolása terén sem hozta meg a várt eredményeket az, hogy a részmunkaidős szerződések után is a minimálbérnek megfelelő összegű társadalombiztosítási és egészségbiztosítási hozzájárulást fizettetik ki.

Turcan szerdai tájékoztatása alapján a pénzügyminisztérium jelentése is rávilágított arra, hogy a részmunkaidős dolgozók 59 százaléka maradt továbbra is ilyen típusú szerződéssel, miközben 23,38 százalékul váltott csak teljes munkaidős szerződésre; 15,66 százalékuknak már nincs bejegyzett munkaviszonya. „Nagy valószínűséggel a feketemunkát választották” – jegyezte meg Turcan. A szenátus szavazására várva hozzátette: bízik abban, hogy a Képviselőház is megszavazza majd a túladóztatás eltörlését.

A nemzeti liberálisok által előterjesztett tervezet értelmében a társadalombiztosítási hozzájárulás összegét a tényleges jövedelem alapján számolnák ki, nem pedig az országos bruttó minimálbérhez viszonyítva.

Emlékezetes, hogy a részmunkaidős munkaszerződésekre túladóztatását már bevezetése előtt bírálták a vállalkozók és adóügyi szakemberek, számítottak arra, hogy elbocsátásokhoz fog vezetni és a feketemunka malmára hajtja a vizet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?