Visky András regényéből készül ősbemutató Budapesten

Visky András Kitelepítés című regényéből készül ősbemutató Budapesten. A műből Árkosi Árpád és Perczel Enikő írt színpadi művet, a főszerepet Sebestyén Aba marosvásárhelyi színész alakítja majd.

December 4-én ősbemutatót tart az Óbudai Társaskör. Visky András Kitelepítés című regényéből Árkosi Árpád rendező és Perczel Enikő dramaturg készített színpadi adaptációt. A darab főszerepét Sebestyén Aba marosvásárhelyi színész alakítja, emellett Blaskó Borbála és Varga Lili színmvészek lesznek láthatók.

Forrás: Visky András Facebook-oldala/ Füle Tamás

Visky András önéletrajzi ihletésű regénye elnyerte az idei Margó-díjat és a Nők Lapja Irodalmi Díját, a Könyves Magazin szerint pedig a 2022-es év legjobb könyve.

A szerző kétéves volt, amikor 1956-ban református lelkész édesapját huszonkét évi börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, és édesanyjával, Júliával, valamint hat nagyobb testvérével egy Duna-delta környéki lágerbe, a romániai Gulagra telepítették ki. Velük tartott Nényu, aki cselédlányként került hozzájuk és önkéntes sorsközösséget vállalt velük. Nézőként attól a pillanattól követhetjük majd a sorsukat, amikor az apa nélkül maradt családot felrakják a teherautóra és elviszik a lágerbe, egészen addig, amíg hat év után a börtönből kiszabadult apával újra találkoznak.

Az Óbudai Társaskör nem először tűz műsorra rendhagyó színpadi produkciót; a Kitelepítés a december 4-i premiert követően 13-án is látható lesz.

Forrás: Visky András Facebook-oldala

„Az ilyen műveken keresztül, amikben rendkívüli emberi helytállások és megéltségek vannak, és amik ott vannak a különböző generációk történeteiben, felszakíthatják az eltemetett emlékeket, ezáltal sikerülhet újra felfedezni önmagunkat, önazonosságunkat. Ezeken a sorsokon keresztül eligazítást kap az ember a miben létről, a nagyságról, az alázatról, a szenvedésről és a legfontosabbról, a hitről. Ha az ember önmagában és önmaga hitében erős tud maradni, és ráadásul egy szeretetteli közösség veszi körül, akkor mindent kibír” – idézi Árkosi Árpád rendezőt az Óbudai Társaskör Facebook-oldalukon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?