Új helyszínnel bővül és részben regisztrációköteles a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó

A Kolozsvári Diákművelődési Ház mellett szabadtéri helyszínen, a Romulus Vuia Etnográfiai Parkban is várja a népi kultúra iránt érdeklődőket a 17. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó. A beltéri események a városban egyre emelkedő koronavírus-fertőzöttségi ráta miatt regisztrációkötelesek.

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes rendezvényét Kolozsváron élő népzenészek koncertje nyitja csütörtökön, szeptember 23-án, 19:30-tól a Kolozsvári Diákművelődési Házban. A Rendek között, vonók mögött. Népzenészsorsok a XXI-ik századból című ingyenes koncert azt vizsgálja, hogy milyen ma népzenésznek lenni. A népzene ugyanis, amint a koncert leírásában hangsúlyozzák a szervezők, eredetileg nem koncertzene, bár manapság gyakran színpadra kerül, és bemutatják, mint egy letűnt kor kellékét. A kolozsvári néptánctalálkozó nyitókoncertjén viszont a  népzenét nem mint bemutatandó tárgyat, hanem mint eszközt használják.  „Milyen ma a népzene? Milyen ma népzenésznek lenni? Milyen amikor magunknak zenélünk? Milyen amikor másnak? Mi történik két táncrend között? Milyen az élet a vonó mögött? Ezeket a kérdéseket próbáljuk megválaszolni, felhasználva azt a hangzásvilágot, amely a Kárpát-medencére oly jellemző volt és amely mostanra a mi életünk része is lett, habár nem születtünk bele” – írják a beharangozóban.

Pénteken délelőtt 10 órától és 12 órától az Udvarhely Táncműhely Világszép Nádszálkisasszony című előadására várják a gyerekeket. A Benedek Elek meséje nyomán készült előadást Ivácson László rendezte és koreografálta, a zeneszerző Molnár Szabolcs, a jelmeztervező Kis Kriszta, a dramaturg Prezsmer Boglárka, és Antal József, Antal Katalin, Bálint Endre, Faluvégi Erzsébet, Forgács Hunor,
Fülöp Csaba, Hajdó Árpád, Hajdó Lóránt, Kovács Bernadett, Nagy Annamária, Orbán
Henrietta, Sipos Réka és Szász Levente adják elő. A két előadásra már beteltek a helyek, tudtuk meg a szervezőktől.

Péntek este 20 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Katonaének című előadását tekintheti meg a közönség a Kolozsvári Diákművelődési Ház színpadán. Az előadás a huszadik századi háborúk népzenei lenyomatából táplálkozik Bartók Béla és Kodály Zoltán gyűjtése nyomán. A produkció rendező-koreográfusa Mihályi Gábor, a zenei szerkesztő pedig Kelemen László. Az előadásra felnőtteknek 25 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak, gyerekeknek 20 lej a belépő, amit a helyszínen, előadás előtt lehet megváltani. Hat év alattiaknak ingyenes a belépés.

Családi nap és vásár a falumúzeumban

A néptánctalálkozó hagyományos szombati családi napját idén új helyszínen, a Romulus Vuia Etnográfiai Parkban, azaz a falumúzeumban szervezik meg. Délelőtt 10 és 13 óra között kézművesfoglalkozás, gyermektáncház, és hangszerbemutató várja a kicsiket nagyokat egyaránt, 14 és 15 között tárlatvezetés lesz a falumúzeumban, 15 órától  Szalay Zoltán Csak tiszta forrásból című könyvét mutatják be, 16 órától ismét tárlatvezetésen lehet részt venni, 17 órától a Hagyományok Háza Nyitott Műhely pályázatára beérkezett munkákból A kis fekete színeváltozásai címmel tartanak divatbemutatót.

A kézműves vásár és helyi termelők vására 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket ugyanitt, ráadásul vasárnap is nyitva tart. A múzeum területére felnőtteknek 6 lej, diákoknak 3 lej, nyugdíjasoknak, kisiskolásoknak, gyermekeknek 1,5 lej a belépő. A falumúzeumban zajló programokra előzetes regisztráció nem szükséges.

A 17. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó szombat este gálaelőadással zárul a Kolozsvári Diákművelődési Házban. A 19:30-kor kezdődő gála első felében Hajdú Ferenc ördöngösfüzesi táncost köszöntik, aki a napokban töltötte 100. életévét, az est hátralévő részében a házigazda Ördögtérgye Néptáncegyüttes Mamókám mesélte vót… című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A Stefán Bencze és Dobai Katalin rendezte és koreografálta előadás a moldvai csángók világát idézi a profán és szakrális szféra összefonódásaival. Jegyek az előadás előtt a helyszínen válthatók, felnőtteknek 25 lejért, nyugdíjasoknak, diákoknak, gyerekeknek 20 lejért.

A néptánctalálkozó alatt minden estét táncházzal zárnak a Heltai FolkCenterben.

Mint a szervezőktől megtudtuk, a pénteki gyermekelőadások és a táncházak kivételével az esti előadásokra vannak még helyek, a jegyvásárláson kívül azonban előzetes regisztráció szükséges ezen a linken. A maszkviselés az előadásokon kötelező. A szabadtéri családi napra nem szükséges regisztrálni. A járvány miatt bevezetett esetleges további korlátozásokról az esemény Facebook-oldalán közölnek híreket a szervezők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?