UNESCO-védelem alá kerültek a buzăui iszapvulkánok

Az UNESCO nemzetközi geopark-hálózatának része lett Buzău megye természeti értékekben gazdag térsége a testület szerdai döntése értelmében. Ezzel elismerték a Kárpátkanyar közelében található régió nemzetközi jelentőségét.

Az UNESCO vezetőségének párizsi ülésén összesen nyolc új nemzetközi geoparkot neveztek ki.Buzăui iszapvulkánok | forrás: tinutulbuzaului.org

A dombok és hegyek találkozásánál, több mint 1000 négyzetkilométeren elterülő, mintegy 45 ezres lakossággal rendelkező Buzău Geopark területén olyan természeti látványosságok találhatóak, mint az iszapvulkánok, a sóhegyek, az élőtüzek, az Ulmet melletti trovant (élő, formájukat változatató) kövek, a barlanglakások vagy a vörös borostyánkő. Európa egyik geodinamikailag legaktívabb területéről van szó, amely 40 millió év geológiai folyamatainak nyomait mutatja és számtalan állatfaj fosszíliáit őrzi.

A Buzău Geoparkot 2020 őszén terjesztették fel az UNESCO-hoz. Románia területén már van egy UNESCO geopark a Hátszegi-medencében. Az UNESCO az új csatlakozókkal 177-re növelte a védelme alatt álló nemzetközi geoparkok számát, ezek 46 országban találhatóak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?