Több mint fél évszázada a színpadon – Bródy János Erdélyben turnézik

Négy állomásos erdélyi turné során kerülnek újra előtérbe a Filléres emlékek, a Hajnali lány és az Őszinte bohóc. Az elmúlt fél évszázad egyik legismertebb és legátfogóbb munkásságú magyar zenésze, Bródy János, december 15–18. között négy erdélyi városban is színpadra lép.

Bródy János vitathatatlanul az a harcos személyiség, aki dalaival, művészetével támogatta az emberek szabadságharcát, ezáltal a magyar kultúra meghatározó alakjává vált. 1964-ben csatlakozott az Illés együtteshez, ahol Szörényi Leventével közösen számos olyan dalt írtak, amelyeket a magyar rock alapjaiként tartanak számon. Bródy szövegei sokak számára jelentettek színt a kommunizmus szürkeségében, személyes példájával bátran védte az emberi szabadságjogokat.

Fotó: Bródy János Facebook-oldal

1973-ban vizsgálat indult ellene „államellenes mozgósítás” vádjával. Az akkori ideológia nyomására az Illés zenekar még abban az évben feloszlott, de Bródy haladt előre, és 1974-ben megalapította a Fonográf zenekart. Első szólólemeze 1980-ban jelent meg Hungarian Blues címmel, olyan felejthetetlen dalokkal, mint a Filléres emlékeim, a Földvár felé félúton vagy a Mama. Napjainkra már körülbelül 200 dalt és 800 dalszöveget tudhat maga mögött.

Negyven éve a Királydombon, és húsz éve Csíksomlyón is bemutatták az István, a király című rockoperát, melyet azóta is az egyik legnagyobb magyar zenei remekműveként tartanak számon. Az előadás munkálatairól nemrégiben ő maga, a szuperprodukció dalszövegírója és regőse mesélt nekünk.

December 15-én Zilahon, 16-án Sepsiszentgyörgyon, 17-én Csíkszeredában és 18-án Marosvásárhelyen lép színpadra Bródy János.

Részletek és jegyek ide kattintva találhatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?