Sepsiszentgyörgyön többnapos rendezvénysorozattal ünneplik a Magyar Kultúra Napját

Sepsiszentgyörgyön ezen a héten, csütörtöktől szombatig, számos irodalmi és zenei eseménnyel ünneplik a Magyar Kultúra Napját és ezzel a sorozattal indul az idei kulturális rendezvények kínálata.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ idén a 86 éves Kisgyörgy Zoltán újságírónak, geológusnak, genealógusnak és helytörténésznek ítélte a „Háromszék Kultúrájáért Díjat”. Az elismerést csütörtökön a könyvtár Gábor Áron termében, ünnepi műsor keretében, Tamás Sándor megyei tanácselnök adja át a díjazottnak. Az eseménysorozat a „Száz alakba” – Sinha Róbert gitárművész és Prohászka Rád Boróka zenés-irodalmi estje indítja csütörtökön este 6 órától. A sepsiszentgyörgyi könyvtár Gábor Áron termében sorra kerülő eseményen a Petőfi emlékév apropóján, Petőfi Sándor versei mellett, kortársának, Mertz János Gáspárnak a gitárművei hangzanak el, amelyek a legszebb romantikus zenei hagyományokat idézik. Az előadás során a költőről is hallhatnak majd néhány az iskolai tananyagban nem szereplő, különös és humoros történetet.

Ugyancsak a Magyar Kultúra Napi eseménysorozat keretében a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban  pénteken 18 órától levetítik Jankovics Marcell: Az ember tragédiája című alkotását. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Kónya Ádám Művelődési Ház közös szervezésében létrejövő események sorát január 20-án, pénteken este 7 órától a Magos Együttes népi zenekar koncertje nyitja a színház nagytermében. A Magos Együttes előadásában elsősorban Erdély (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld) és Kis-Magyarország (Szatmár, Dunántúl) területeinek dallamai csendülnek fel. A Magos Együttes a hitelesen megszólaltatott népzene mellett nagy hangsúlyt fektet a gyűjtő munkára is, így zenéjükben megfigyelhető az egyes tájegységek adatközlőinek hatása. A sepsiszentgyörgyi koncertjükön Dumitru Toderic, felsőrépai adatközlő működik közre. A pénteki koncertet követően a népi muzsika kedvelői hajnalig tartó táncházi mulatságon vehetnek részt a Tamási Áron Színház előcsarnokában.

A sepsiszentgyörgyi rendezvénysorozat január 21-én, szombaton este 6 órától folytatódik, amikor a Tamási Áron Színház Nagytermében a rétyi Kovács András Ifjúsági Fúvószenekar tartja a már hagyományosnak számító évnyitó koncertjét. A zenekar repertoárja színes és sokoldalú: a klasszikus feldolgozásoktól a történelmi indulókon keresztül, opera, operett, könnyű- és filmzenei és feldolgozásokat is játszanak. A programsorozatot tovább színesíti a sepsiszentgyörgyi Codex Régizene Együttes „Eredeti Magyar Dal Petőfi Sándor költeményeire” című koncertje, amire szombaton 20 órától kerül sor az Unitárius templomban. A koncertekre jegyeket a Városi Kulturális Szervezőirodában, valamint az www.eventim.ro oldalon lehet vásárolni.

Fotók: Facebook/Antal ÁrpádA háromnapos rendezvénysorozat alatt a Sepsi Kalandvonat kulturális utazásra hívja az érdeklődőket. Ezúttal a város köztéri szobraival ismerkedhetnek meg közelebbről azok, akik felülnek a kisvonatra. A szerelvény útvonala ez alkalommal olyan emblematikus szobrokat érint majd, amelyek meghatározzák a város arculatát, amelyek olyan személyeket ábrázolnak, akik  a magyar kultúra kiemelkedő alakjai, vagy olyan alkotók művei, akik szintén meghatározó alakjai a magyar kultúrának. A Kalandvonat járatain szakavatott narrátor avatja be az utasokat az egyes szobrok kultúrtörténetébe. A Sepsi Kalandvonat szerelvénye 56 férőhelyes, a járatok pedig díjmentesek. Helyfoglalást a 0729062856-os telefonszámon lehet igényelni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?