Rendhagyó talk-show-val jelentkeznek a sepsiszentgyörgyi színészek

A résztvevő színészek jelenlétében vetítik január 18-án, hétfőn este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében A műsor nevű színházi beszélgetéssorozat első adását. A talk-show-jellegű sorozat kísérlet a színházi jelenlét kamerák előtti reprodukciójára.

 A színház közleménye szerint „A műsor elsősorban abból az igényből született, hogy kimondottan az utóbbi hónapok vírushelyzetére adaptáljuk a színházat, kamera előtt próbáljunk meg valami olyan élő színházi produktumot létrehozni, mely természetesen nem kelhet versenyre a filmmel, de a maga nemében egyedi, hiteles, és megpróbál minél több olyan jellegű érzelmet közvetíteni, mely általában jellemzi a színházat.” A színház ugyanis a jelenlét művészete, és ezt egy előadás akár több kamerás rögzítése sem tudja visszaadni, érvel a közlemény.

A műsor úgy próbálja a jó színház egyik alapfeltételének gondolt személyes jelenlétet biztosítani, hogy a színészek magukról vallanak – ami eddig nem volt jellemző a sepsiszentgyörgyi színházra –, de mégis ragaszkodnak a társulat vezérelvéhez: minden körülmények között a színház nyelvén kommunikálni.

Minden beszélgetésnek három színészvendége lesz, és a műsorvezető is színész, aki olyan témákat vet fel, amilyenekről meghívottai eddig még nem vallottak a nyilvánosság előtt. A beszélgetéseknek fontos része a rögtönzés, a talk-show ötlete tehát csupán egy forma, melyet valódi színházi tartalommal töltenek meg a jelenlévők. A műsor így több szempontból a „devised” színházhoz közelít, mely a hagyományostól eltérő, kollektív színházcsinálást jelent, ahol a szerző-rendező-színész hagyományos hierarchiája megtörik, gyakorlatilag csak ötletgazdája van az előadásoknak, a többi a közös munka eredményeképpen alakul ki.

A beszélgetéseket profi filmes stáb rögzítette.

Az első részt január 18-án közönség előtt vetítik, de a filmeket online is megtekintheti majd a közönség az eventim.ro honlapon. A színházban való vetítés után az első beszélgetés január 21-én és 28-án este 7 órától lesz még látható az eventimen, mindkét alkalommal 24 órán keresztül. A színházi vetítéshez a biletmaster.ro honlapon és a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában árusítják a jegyeket, a további online közvetítésekhez az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni a megtekintéshez szükséges linket. A műsor jegyeinek ára 15 lej.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?