Rekordösszegért árverezték el a műanyag zacskóban talált Tiziano-festményt

Rekordot jelentő 20,7 millió euróért adták el egy londoni árverésen azt a korábban ellopott Tiziano-festményt, amelyet később egy műanyag zacskóban találta meg.

A BBC beszámolója alapján a Pihenés az egyiptomi menekülés alatt (Riposo durante la fuga in Egitto) című alkotást az olasz művész 1510-ben, 20 éves korában festette. A Bath márkik Wiltshire-ben található rezidenciájáról, a Longleat Házból lopták el 1995-ben, majd hét évvel később egy londoni autóbuszmegállóban, keret nélkül, egy műanyag zacskóba tekerve került elő. Az a Charles Hill rendőrnyomozó közreműködött a visszaszerzésében, aki Edvard Munch híres Sikoly című festményét is visszaszerezte.

Fotó: a Christie's X-oldala

A Szent Családot ábrázoló, 60 centiméter széles Tiziano-festmény 1878-ban került a Bath márkik birtokába, de korábbi tulajdonosai között említhetjük II. József osztrák királyt. A festményt amúgy nem csak 1995-ben lopták el, hanem 1809-ben is. Akkor francia csapatok vitték el, hogy a Bonaparte család által kialakított Napóleon múzeumba kerüljön.

A Christie’s aukciósház illetékese, Andrew Fletcher szerint több generáció óta ez a legjelentősebb Tiziano-festmény, amelyik árverésre kerül, ugyanakkor a 20,7 millió eurós ár amennyiért értékesítették az olasz művész legdrágábban értékesített alkotásává tette.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?