Rangos népzenei koncertsorozat indult Magyarlapádon

A népzenéjéről híres Fehér megyei település, Magyarlapád ad otthont annak a nívós koncertsorozatnak, amelynek első eseményét pénteken tartották az Erdélyben és az egész Kárpát-medencében híres sepsiszentgyörgyi Heveder Zenekar fellépésével.

Fotók: Szilágyi Péter

A zenekar 2002-ben alakult, a Háromszék TE. kísérőzenekaraként, a Heveder nevet pedig 2008-ban, az Erdélyi Táncházasok Találkozóján tartott koncertjén vette fel. Számos táncház és népzenei találkozó házigazdájaként, illetve résztvevőjeként is ismertek.

Tagok: Fazakas Levente (hegedű), Molnár Szabolcs (hegedű), Fazekas Albert (brácsa), Szilágyi László  (harmonika), Bajna György (bőgő).

A rendezvények helyszíne, az Ethnika Kulturális Alapítvány népművészeti rendezvénycsűrje, kiváló helyszínválasztásnak bizonyult, hiszen az autentikus környezetben a Heveder kiváló muzsikája egyedülálló összhatást ért el. A nagyszámú helyi közönség – akiknek sorait környékbeli érdeklődők is gyarapították – vastapssal jutalmazta a produkciót. A koncertet követően egy kis közös mulatságra is sor került. A rendezvénysorozatnak nagyon fontos öntudaterősítő szerepe van, hiszen a szórványban élő magyarok számára lehetőség adódik székelyföldiekkel és anyaországiakkal kapcsolatba lépni, tapasztalatot cserélni.

Az esemény ötletgazdájától és főszervezőjétől, Tóth Bence Petőfi-programos ösztöndíjastól megtudtuk: a koncertsorozat az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében. A következő eseményeket az ősz folyamán szervezik meg. A tervek szerint szeptember 23-án a budapesti Nyitrai Tamás és a Bazseva, október 21-én pedig a csíkszeredai Kedves Zenekar lép fel a lapádi csűrben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?