Pünkösdi búcsú: számos kísérőprogram várja a zarándokokat

Koncertek, hagyományőrző rendezvények, vásárok várják a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkező zarándokokat. A következő napokra számos intézmény szervezte meg megszokott, vagy éppen a szokásostól eltérő eseményeit. Ezekből válogattunk ajánlónkban.

A pünkösdi búcsút övező időszak kulturális eseményeinek jelentős részét a Hargita Megyei Kulturális Központ fogja egybe. A XIX. Hargitai Megyenapok számos településen kínál gazdag programot. Csütörtökön a csíkszeredai Megyeháza Galériában mutatják be a Somlyó, a fénybe öltözött hegy előadással egybekötött fotókiállítást. A tárlaton Szabó Szilárd nagykárolyi születésű fotós, környezetvédelmi szakember Csíksomlyó rejtett természeti értékeit mutatja meg képein, ugyanakkor beszélni fog a hegyvidéki fotózás kihívásairól is.

Fotó: Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Szintén csütörtökön tartják Csíkszereda főterén a 35. Csűrdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót, amely a  Csíkszereda környékén működő gyermek és ifjúsági néptánccsoportok seregszemléje. Aki nem csak szemlélné a mozgást, annak a Tolvajos-tetőről Hargitafürdőre tartó közösségi futást ajánlják a szervezők. Az esemény célja  a természetben való mozgás népszerűsítése.

Ugyanezen a napon a német, angol, francia és olasz barokk zeneirodalom darabjaiból nyújt ízelítőt a csíkszeredai Szent-Kereszt templomban szervezett Csembaló monológok és dialógusok című koncert. Szóló csembalóra írt művek váltakoznak kamarazenével, a csembaló mellett hallható lesz énekhang, oboa és hegedű.

Hagyomány, hogy a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ünnepi előadással tiszteleg a pünkösdi búcsú előtt. Ezúttal, szombaton, a Boldogasszony tenyerén című produkció lesz terítéken a Városi Művelődési Házban 20 órától.

Javában zajlik a Tájházak hete. Ebben az időszakban a programhoz csatlakozó tájházak, néprajzi gyűjtemények tulajdonosai kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A gyűjteményfelelősök a Tájházak hetének egy-egy napján szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, emellett helyenként kézműves foglalkozást tartanak, vagy kulturális műsorral színesítik a rendezvényt.

A csíkszeredai programokon kívül a Hargitai Megyenapok számos eseményt kínál a megye minden régiójában. A Részletes program megtalálható a Visit Harghita weboldalán.

A megyenapokon kívül is számos rendezvény kínál kikapcsolódást. Péntektől vasárnapig például Madéfalván Pünkösdi Kulturális Egészségnapokat tartanak. A háromnapos programsorozat alkalmával körbejárják a székelyföldi gyógyvizeket Csíkszéken és Borszéken. Az érdeklődők közben megismerkedhetnek a térségben élő gyógy- és fűszernövényekkel, népi gyógymódokkal, hagyományos módon helyi alapanyagokból készült ételekkel és lelket melengető, táncra perdítő zenékkel – ígérik a szervezők.

Fotó: Role zenekar

Szombaton 18. alkalommal várja az igényes zene kedvelőit a csíkszeredai Role együttes pünkösdi jótékonysági koncertjén, a Szakszervezetek Művelődési Házában. A zenekar ezen alkalmakkor mindig alkalomhoz illő ünnepi repertoárral készül pünkösdre, emlékezetes élményt ígérnek azon zarándokok és helyiek számára, akiknek az elmúlt évek pünkösdi Role előadásai biztos megállónak számítottak, és azok számára is, akik eddig még nem találkoztak e különleges, egyedi zenei világgal. Műsoruk inspirációs forrásai: a közel 400 éves csíksomlyói Kájoni Kódex, a csángó néphagyományok, valamint költészetünk remekei.

Szintén szombaton pünkösdi táncházzal zárják a csíkszeredai táncház-évadot a csíkszeredai Zengő Térben, muzsikál a Tarló zenekar.

Pünkösd vasárnapján Gyimesbükkben ad jótékonysági koncertet az Ismerős Arcok együttes a helyi római katolikus templom felújításáért. A rendezvényen fellép még a Gyimesvölgye Férfikórus, helyszín a gyimesbükki Biotour Vendégház udvara.

(Borítókép: Farkas Endre)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?