Így zajlik az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú – Itt a részletes program

„Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” – ez az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú jelmondata, amelyet Assisi Szent Ferenc egyik imájából választottak a ferences rend 800 éves évfordulója alkalmából. Közel fél évezrede, pontosan 456 éve szervezik meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot és búcsút, ezúttal május 26–29. között, melynek idei részletes programja is nyilvánossá vált. Mutatjuk a részleteket.

Immár 456 éve minden igaz magyar szíve Csíksomlyóra húz, írják közleményükben a szervezők, hogy a búcsú részvevői itt találják meg „küzdelmes, vergődő életük vigaszát, reményét és támaszát". A zarándok „úgy jön ide, mint a bajba jutott, aggódó, félő gyermek az édesanyjához. Ide hozza könnyeit, gyászát, bánatát s kevéske örömét, és reménykedve kéri anyai oltalmát küzdelmes életéhez. Ide hozzák a férfiak küzdelmekben megkopott lelküket, meggyengült hitüket. Az édesanyák kevés örömüket és sok bánatukat, tengernyi könnyüket s aggodalmakban összezsugorodott szívüket. Ide vonszolják az öregek elfogyó erejüket, homályosodó szemeiket, elfáradt szívük reménykedő dobbanásait. Ide hozzák az ifjak és leányok szép bizakodásukat, s támaszt kérnek égi Anyjuktól jövőjükhöz és keresztény jövőjük beteljesedéséhez.”

Fotók: Erdélyi Ferencesek

A fogadalmi búcsú főcelebránsa dr. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka pedig Urbán Erik ferences tartományfőnök lesz. Az idei csíksomlyói búcsún részt vesz Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki definitor generális, illetve Felföldi László pécsi megyéspüspök, Kerekes László segédpüspök és Tamás József nyugalmazott segédpüspök is.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú részletes programja

Május 26., péntek

 • 18 órától nyitószentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ.
 • Péntekről szombatra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Május 27., szombat

 • 7.30 – szentmise a kegytemplomban;
 • 10.00 – órától ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál;
 • 10.30 – a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe;
 • 12.30 – ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál;
 • 17.00 – csángó mise a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be;
 • 18.00 – pünkösdi vigília-szentmise a kegytemplomban;
 • Szombatról vasárnapra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Május 28., vasárnap, pünkösd, a Szentlélek eljövetele

 • A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00 óra:
 • A 10.30-kor kezdődő szentmise szónoka Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa lesz. Ünnepi üzenetét olasz nyelvről Orbán Szabolcs ferences atya fordítja.
 •  16.00 – Találkozó a Ferences Nagycsalád tagjaival. Kérik, a részvételi szándékot jelezzék a Ferences programok Facebook-oldalon található űrlap kitöltésével. A szervezők ugyanakkor megjegyzik, természetesen az is részt vehet a találkozón, aki előzetesen nem regisztrál, de az űrlap kitöltése a segítségükre szolgál.

Május 29., pünkösdhétfő

 • A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00 óra.
 • A kegytemplomban a szentmisék sorrendje hétköznap 7.30 és 18.00 óra, vasárnap és ünnepnap 8.00 órától, 10.30-tól és 18.00 órától. Minden szentmise előtt gyóntatás.

A búcsúra való lelki felkészülésben segítenek a megjelent kiadványok, a Csíksomlyó üzenete kegyhelylap, a Liturgikus és programfüzet, illetve egyéb nyomtatványok megvásárolhatók a csíksomlyói kegyhely kegytárgyüzletében. A zarándokok figyelmébe ajánlják a Csíksomlyó nevű telefonos alkalmazást is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?