Rendezvények Erdély-szerte a magyar költészet napja alkalmából

Április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját – az esemény József Attila születésnapjához kötődik, és 1964 óta vált hivatalossá ez az évforduló Magyarországon, a későbbiekben a határon túli magyarság is ünnepelni kezdte. Az idei költészetnapi események szorosan összefonódnak a Petőfi-emlékévvel is, és közvetlenül a húsvét utáni első napra esik. Lássuk, mivel és hol ünnepelhetünk ebből az alkalomból Erdélyben.

Az ÉN költészet napi koncertje Kolozsváron

Hogy mikor született az ÉN? Nem tudja. Néha abban sem biztos, hogy megszületett. De tény, hogy 2023-ban a költészet napja arra ihlette, hogy egy három helyszínes (Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely) turnéra vállalkozzon, amelyre sok szeretettel vár minden érdeklődőt.

Az ÉN tagjai zenei téren egymás negatívjai. Míg Bertóti Johanna énekel és gitározik, addig Páll András gitározik és énekel. Johannához közelebb áll a konvencionális hozzáállás, a líraiság, a befelé fordulás, Andráshoz a formabontás, az őrült megoldások, az excentrikusság. Mindez a kettejük alkotta ÉN-ben találkozik, és olyan dalokat eredményez, amelyekben mindkét alkotó jól megtalálja a helyét, legyen szó megzenésített versekről vagy saját szövegű dalokról. Az ÉN ????????????̋???? ????????́????????????, ℎ???????????? ???????????????????????????????????? című műsorát ajánljuk mindazoknak, akik a zenében szeretik a kísérletezést, a változatos, sokszor szokatlan megoldásokat, és akik nem riadnak vissza a nagy dózisban adagolt költészettől. A koncerthez Kiss Lehel csatlakozik zongorán.

Időpont: 2023. április 11., 19 óra; helyszín: ZIZ – Art and Social Area (Kolozsvár, Párizs u. 5. sz.) Jegyek itt.

Az együttes miniturnét is tart, április 13-án Marosvásárhelyen (18 óra, Nyomda/Poligrafiei utca 4., Ariel Színház), április 15-én pedig Székelyudvarhelyen (17 óra, TÉR/ Városháza tér 18.) lépnek fel.

Fotó: Ziz Art and Social Area/Facebook

Slam poetry est a kolozsvári Bulgakovban

Április 11-én slam poetry esttel ünnepeli a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat a magyar költészet napját. Az eseménynek a Bulgakov Irodalmi Kávéház ad otthont és társszervezője Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Fellépők: Gyenge Veroni – Szlovákiában született. Néha szeret szenvedni a színpadon, néha a hajáról rappel, máskor csak táncol a saját szavaival. Magyarország első határon túli és első női Slam Poetry Országos Bajnoka 2021-ben. Sikerrel képviselte hazánkat a 2021-es Európa Bajnokságon, és az első Slam Poetry Világbajnokság 2022-es döntőjében, 2022 szeptemberében Brüsszelben.

Bánóczi Bea – Gyermekpszichológus, többször szerepelt a Slam Poetry Országos Bajnokság döntőjében. A Slam Poetry Budapest Klub sokszoros győztese és veterán szervezője, aki a szövege után lehet, hogy leültet, és megkérdezi, hogy mi fáj.

Borsos Bence – 2022 Slam Poetry Országos Bajnoka, aki sikerrel képviselte Magyarországot 2022 decemberében, Rómában a Poetry Slam Európa Bajnokságon. Magáról ezt tarja még fontosnak: Bence vagyok. Még 30 éves. Barista, szakács, pultos, közösségi média menedzser, boldog kétkiskutyás apuka, aki kedves, és lassan jobban főz, mint az anyukája. Szeretek mosni, takarítani és limonádé filmeket nézni vasárnap délben a kanapén fetrengve. Ha lenne Tinderem, valami ilyesmit írnék ki.

A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat rendezvényei

7 színész, 7 vers – Kávézni nemcsak a kávéért megy az ember. De hát, akkor miért is? Ezt mindenkinek a fantáziájára bízzuk, viszont nekünk és a Gemmának, jövő keddre van egy ajánlatunk. B. Fülöp Erzsébet, Bartha László Zsolt, Bálint Örs, Csíki Szabolcs, Henn János, Kiss Bora, Varga Balázs különleges versaromával fűszerezi a kávéházi hangulatot. A Tompa Miklós Társulat és a Gemma Book Café közös szervezésében megvalósuló eseményen hét színész egy-egy, számukra kedves magyar költő versét szólaltatja meg április 11-én 17 és 19 óra között a Gemma Book Caféban.

Tompa Pilvaxer Band – 21:30 órai kezdettel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground termében klasszikus és kortárs magyar költők verseiből összeállított repertoárral áll ismét közönség elé a Tompa Miklós Társulat színész-zenekara. A repertoárjukban az Egy római tragédia dalbetéteiből (Demény Péter verseire), a Feszt Petőfin bemutatott nagysikerű Petőfi-szvitből, illetve újabb József Attila és kortárs költők verseire írt dalok lesznek hallhatók. A megzenésített költemények zeneszerzője és a zenekar vezetője Apostolache-Kiss Zénó. A zenekart Oláh Vince, Apostolache-Kiss Zénó, Tollas Gábor, Korpos András, Adorjáni Nagy Zoltán, Kiss Bora és Ördög Miklós Levente alkotják. Továbbá a koncerten fellép Varga Balázs, Szabadi Nóra, Nagy István, Fodor Piroska, Meszesi Oszkár, Gecse Ramóna, Bokor Barna és Berekméri Katalin is.

Kortársunk, Petőfi Csíkszeredában

Nagyszabású rendezvénysorozattal készül a Csíki Játékszín, mint írják: A költő nem szobor, Petőfi pedig 200 – „Petőfit saját szobra takarja el (…) Márpedig a költő nem szobor, nem demonstráció, hanem eledel: s a gipszet és aranyozást megenni nem lehet.” Ennek a Weöres Sándor-i mondatnak a jegyében, a Petőfi-bicentenárium alkalmából a magyar költészet napján indítjuk útjára a Kortársunk, Petőfi névre keresztelt ötnapos kulturális rendezvénysorozatunkat. A programsorozat összeállításánál rendkívül fontosnak találtuk, hogy minden korosztály számára legyen minőségi ajánlatunk. Érkezik hozzánk audiovizuális költészeti formáció, készülünk kvízzel, slam poetry eseménnyel, verses-zenés előadóesttel, kreatív írás workshoppal, kincskereséssel, színházi előadásokkal.”

A rendezvénysorozatot a Tizenegy névre keresztelt hagyományos költészet napi műsor nyitja, melynek keretében április 11-én (kedden) 11 órától 11 vers hangzik el 11 színész előadásában a színház lépcsőin. A napot a Petőfi 200 – szórakoztató irodalmi és honismereti kvíz zárja, amelyet a nemrég Guinness-rekordot döntött Kovács Zsolt (KoZsó) erdélyi kvízmester vezet majd.

Laczkó Vass Róbert és Székely Norbert Petőfi live! című verses-zenés előadóestje Petőfi-portréját verseiből teszi megismerhetővé és bármely korosztály számára átélhetővé.

Fotó: Csíki Játékszín/Facebook

 A 14-18 éves korosztályt célzó háromnapos kreatívírás-műhely az Ant Bar-ban megrendezésre kerülő slam poetry eseménnyel, a kolozsvári BEATWANDOR egyedülálló audio-vizuális költészeti performanszával és egy fergeteges Petőfi partyval zárul.

A legkisebbeknek bábos közreműködéssel zajló versillusztrációs foglalkozással készülünk, amelyet Váncsa Mónika koordinál a Gubanc csapatának együttműködésével.

Először van szerencsénk vendégül látni Csíkszeredában a beregszászi magyar színház társulatának tagjait. A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa az ismert komikus eposz derűjét úgy őrzi meg, hogy egyben a beregszászi színház aktuális helyzetére is reflektál.

10-14 éves korosztály Köllő Zsófia vezetésével kelhet útra, és ismerheti meg Petőfit egy városi Kincskereső keretében.

A kvízre itt, a Horváth Benji és André Ferenc vezette írásműhelyre itt, a slam poetry rendezvényre itt, a kincskereső játékra pedig itt lehet jelentkezni.

Kreatív megemlékezés Székelykeresztúron

Székelykeresztúr Város Polgármesteri Hivatala és a Városi Könyvtár szervezésében a magyar költészet napján, 2023. április 11-én, kedden 10 órától várják szeretettel a vers és az irodalom kedvelőit a József Attila szoborhoz, ahol a kedvenc verssorait színes kréták használatával mindenki posztolhatja a járdára. Céljuk felhívni a figyelmet a művészet fontosságára, a versek szeretetére, és arra invitálnak, hogy terítsük be a járdát versekkel, ünnepeljünk együtt a valóságban, ajándékozzuk meg magunkat és egymást a költészettel, és mindenkit, aki arra jár.

Versséta Nagyváradon

Költészetnapi irodalmi sétára hívják a nagyváradiakat április 11-én 16 órától, ahol a Szigligeti Társulat színművészeivel együtt a Fekete Sas palota Szent László tér felőli passzázsbejáratánál gyülekeznek, innen indul a versséta a belvárosban, amelynek jelentősebb pontjain állnának meg. A megállók között lesz a Körös-part, a Holnaposok szobra, az egykori Mülleráj (ma Ady Endre Emlékmúzeum), a bazilika, a Fan Ice cukrászda, a nagyállomás és végállomásként a Léda-ház. A menethez útközben is lehet csatlakozni. Elhangzanak Váradról szóló versek többek között Horváth Imrétől, Emőd Tamástól, Dutka Ákostól, Gittai Istvántól, Ady Endrétől, Kinde Annamáriától, Szilágyi Aladártól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?