Pro Urbe díjakat és díszpolgári címeket adnak át Székelyudvarhelyen Szent István napján

Augusztus 20., a magyar államalapítás és államalapító Szent István király emlékének ünnepe minden esztendőben Székelyudvarhely meghatározó kulturális eseménye. Ebből az alkalomból a helyi önkormányzat idén két díszpolgári címet adományoz, illetve három Pro Urbe díjat ad át a város életének meghatározó, hírnevének öregbítésében fontos szerepet vállaló személynek.

Balázs Ferenc cserkészvezető, fotográfus, pedagógus a romániai magyar cserkészmozgalom újraindításában betöltött meghatározó szerepéért, illetve fotográfusi és fotóklubvezetői tevékenységének elismeréseként Pro Urbe díjban részesül.

Székely Zoltán fizikatanár, aki a Tamási Áron Gimnázium kivételes és egyedi pedagógusaként életcélul tűzte ki a fiatalok érdeklődésének a felkeltését a fizika iránt, rendhagyó előadások, bemutatók, kísérletek révén, és diákjait inspirálja, mentorálja, rangos versenyeken, vetélkedőkön egyengeti útjukat, tanári tevékenységének elismeréseként Pro Urbe díjjal jutalmazzák – olvasható az esemény leírásában.

Ugyanakkor Szabó János szobrászművész, aki tehetséges művészként számos köztéri alkotással, emlékplakettel és szoborral gazdagította szülővárosa és Udvarhelyszék településeit, és köztéri szobrai nem csak méreteikben, de belső arányaikban és összegző, summázó formavilágukban is monumentálisak, egyediek, szobrászművészi tevékenységének elismeréseként Pro Urbe post mortem díjban részesül.

Mindemellett Ilyés Ferenc kézilabdázó, aki Székelyudvarhely szülöttjeként a magyar kézilabdázás fontos szereplőjévé vált, és kimagasló sporteredményeket ért el különböző klubok színeiben és a magyar válogatott tagjaként, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség elnökeként tovább folytatja a sportág felvirágoztatásáért végzett munkáját, tevékenységének elismeréseként Székelyudvarhely díszpolgára címet kap.

Eötvös Péter zeneszerző és karmester, aki Székelyudvarhely szülöttjeként jelentős zenei pályát írt be, sikeres zeneszerzőként, rendhagyó zenepedagógusként, kiváló karmesterként, és a 20-21. század egyik legismertebb kortárs operaszerzőjeként jegyzik, és a zenei élet legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségeként tekintettek rá, tevékenységének elismeréseként Székelyudvarhely díszpolgára post mortem címmel tüntetik ki.

A díjátadó ünnepséget 2024. augusztus 20-án déli 12 órakor tartják a székelyudvarhelyi városháza Szent István termében.

Kapcsolódók

Kimaradt?