Megújult a Bekecs: állami táncszínházként folytatja több éves munkáját

Mostantól állami intézményként működik a Bekecs Néptáncszínház. A népszerű formáció a Nyárádszeredai Önkormányzat színháza lett Bekecs Táncszínház név alatt. Az intézmény égisze alatt létrejött a Nyárádszeredai Kulturális Központ is, melynek célja összesíteni a Nyárádmente kulturális esményeit. A változásokról és jövőbeli tervekről Benő Barna-Zsolttal, a Bekecs Táncszínház igazgatójával, valamint Ritziu Ilka-Krisztinával, az intézmény művészével beszélgettünk.

A 2017-től hivatásos táncegyüttesként működő Bekecs Néptáncszínház ezentúl állami intézményként, Bekecs Táncszínház néven folytatja munkáját. Arról, hogy mit is takar pontosan ez a műfaj, arról Ritziu Ilka-Krisztina, a Bekecs művésze mesélt, aki úgy fogalmazott, hogy a táncszínház olyan dramatikus előadások tere, ahol nem a szöveg, hanem a tánc nyelvén mesélik el a történeteket. Kiemelte, hogy a műfaj nem korlátozódik a néptáncra, ugyanúgy beletartozik a balett, a hip-hop, és bármilyen más tánc, sőt, ezeknek az ötvözése is. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy teljesen kizárja szövegvilágot, de a prózai vonalnak és a táncnak egyenrangú felekként kell működniük, nem válhatnak egymás alárendeltjeivé.

Fotók: Bekecs Táncszínház Facebook-oldala

A Bekecs mostanáig pályázati pénzekből és támogatásokból működő táncegyüttes volt. Ahogy Ritziu Ilka-Krisztina és Benő Barna-Zsolt is megerősítették, ez a működésmód ellehetetlenedett, hiszen bár a támogatások nem szűntek meg, jelentősen csökkentek, és amennyiben nem sikerült volna elérni, hogy állami intézménnyé váljanak, a Bekecs megszűnt volna létezni. Az intézmény igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy az önkormányzat által létesített színház égisze alatt futnak tovább a Néptáncszínház régi és új előadásai, tehát a színpadi rész teljesen átkerült az önkormányzat által fenntartott színházhoz, ez azonban nem jelenti azt, hogy a Bekecs egyéb tevékenységei, például a helyi néptáncoktatás megszűnne.

A Bekecs Táncszínház égisze alatt létrejött a Nyárádszeredai Kulturális Központ is: egy olyan fórum, amely összesíti a Nyárádmente kulturális rendezvényeit, hiszen ahogy Benő Barna-Zsolt is kiemelte, rengeteg színes program volt eddig is a térségben, ám nem tudtak egymásról. Szükség volt egy olyan térre, egy olyan központra, ahol ezek az események összefolyhatnak, így a hírük több emberhez eljuthat. Erre többek között azért is szükség volt, mert a Bekecs Táncszínház mostantól befogadószínházként is működni fog, így már ebben az évadban szinte minden hivatásos erdéyi táncegyüttes és több színház előadásai megtekinthetők lesznek. Tíz év után újra bérletrendszert hirdettek, amely által egy igencsak színes, változatos repertoárt tekinthetnek meg az érdeklődők úgy a Bekecs, mint vendégteátrumok előadásában.

Benő Barna-Zsolt hangsúlyozta, a Nyárádszeredai Kulturális Központ eseményeit nem korlátozzák le csupán színpadi programokra. A terv az, hogy felkarolják a helyi egyesületeket, ezáltal teret adjanak szinte mindennek, ami a közművelődéshez tartozik, legyen szó irodalmi eseményekről vagy kiállításokról.

Ritziu Ilka-Krisztina kérdésünkre elmondta, a város eddig is az volt, és most is nyitott az újításokra. A Nyárádszeredai Kulturális Központ eseményei nem korlátozódnak le a Nyárádszeredai Kultúrotthonra, ugyanis a térség több felújított kultúrháza mellett templomok, vendéglők és egyéb közösségi helyek is teret adnak majd a különböző kulturális programoknak. A Nyárádszeredai Kultúrotthon adminisztrációs joga is a Bekecshez került, így abban az épületben is több alternatív teret igyekeznek a jövőben kialakítani, hogy mindennemű program számára a lehető legtökéletesebb helyet biztosítsák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?