Színes programok az első Erdélyi Mesterségek Ünnepén

Idén először rendezik meg az Erdélyi Mesterségek Ünnepét a Marosvásárhelyi Várban szeptember 23-án és 24-én.  

Az Erdélyi Mesterségek Ünnepe az erdélyi kézművesek találkozója, ahol két napon keresztül az általuk berendezett látványműhelyekben ismerkedhetnek meg a látogatók a népi kézműves szakmák rejtelmeivel és sok különleges mesterség képviselőjével találkozhatnak. A rendezvény célja az erdélyi hagyományos népi kultúra értékeinek támogatása, azok fenntartása és átmentése a jövő generációja számára.

Fotók: Erdélyi Mesterségek Ünnepe/Facebook

A szervezők változatos programokkal készülnek az Erdélyi Mesterségek Ünnepére, ahol minden korosztály megtalálja a számára tartalmas időtöltést, és amely a hagyományőrzésen túl szórakoztat és nevel is.

A rendezvény fő attrakciói a népi hagyományos mesterségbemutatók lesznek. Több mint 35 hagyományőrző egyesület kézművesei látogatnak el a Marosvásárhelyi Várba, hogy bemutassák mesterségeiket, ugyanakkor az esemény vendége lesz a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium. A bemutatók mellett az érdeklődők ki is próbálhatják a kézműves szakmák apró fogásait, illetve a kézműves vásáron válogathatnak a különböző portékák között.

Az Erdélyi Mesterségek Ünnepének első kiadását különböző szakmai előadások színesítik, melyek az esemény kerettémájára, a gyapjúra és annak feldolgozására fókuszálnak. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a székelyföldi szőtteskultúrába, megismerhetik a különböző gyapjúból készült tárgyakat és azok díszítési technikáit, valamint az egyes tájegységek motívumvilágát. A rendezvényt megtisztelik jelenlétükkel Népművészet Mestere díjas kézművesek is. Emellett megtekinthető lesz A gyapjú útja című kiállítás is.

A nappali programok alatt olyan előadók biztosítják a hangulatot, mint az Öves együttes, a Székelyföldi Énekiskola, az Üver és a Pirospántlikás zenekarok. Továbbá fellépnek a környékbeli néptáncegyüttesek is. A szombat estét a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes Pásztortáncok, verbunkok és legényesek a Kárpát-medencéből, a vasárnapot pedig a Maros Művészegyüttes Vízen innen, hegyen túl! című előadásai zárják.

Az I. Erdélyi Mesterségek Ünnepének második napján átadják az Év Mestere, az Év Ifjú Mestere és az Év Műhelye díjakat.

Az esemény részletes programja megtalálható az https://emu.ehh.ro/ weboldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?