Magyar kultúra napja Máramarosszigeten: idén is átadják a Hollósy-díjakat

Nagyszabású koncerttel egybekötött díjátadóval ünnepli idén Máramarosszigeten a magyar kultúra napját a megye magyar lakossága. Sebestény Márta népzenész előadása előtt öt különböző kategóriában – ifjúság, oktatási, társadalomszervezési, közművelődés és alkotói – osztják ki az RMDSZ Máramaros megyei szervezete által alapított Hollósy-díjat.

Sebestyén Márta a magyar népzenei, Andrejszki Judit pedig a magyar régizenei örökség egyik kiemelkedő alakja, akik előadóművészként itthon és szerte a világban széles közönséggel ismertették és szeretették meg ezeket a műfajokat. Műsorukban felcsendülő dalok és zenék évszázadokon és népeken ívelnek át, az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából merítkezve. Előadásukban közreműködik Ifjabb Szeréni Béla, Junior Prima-díjas népzenész.

Fotó: Pintér Zsolt

Az előadóművészek koncertjét Máramarosszigeten hallgathatják meg a helyi zeneiskola (Strada Mihai Eminescu 9-5) dísztermében, január 20-án, délután 18 órai kezdettel. A belépőjegy ára 30 lej, amit a nagybányai és máramarosszigeti RMDSZ székházakban lehet megvásárolni.

Zahoránszki Brigitta, a Hollósy-díj bizottságának elnöke elmondta, hogy a 22 helyi RMDSZ tagszervezet összesen 24 nevesítést küldött be az öt kategóriában. Meggyőződése, hogy a díj egy kiváló elismerés azok részére, akik eddig jelentős munkájukkal támogatták a magyar közösséget és annak megmaradását.

A díjat Hollósy Simon festőművészről nevezték el, aki Máramarosszigeten született 1857-ben, majd Nagybányán alapította meg a világhírű festőtelepet. Létrehozói azzal indokolják a díj elnevezését, hogy Hollósy Simon személye az, aki összeköti a megyében élő két történelmi régiót: Nagybánya vidékét és a történelmi Máramarost.

Tavaly Nagybányán a 100 Tagú Cigányzenekar teltházas koncertje keretében öt személy részesült a Hollósy-díjban. Tinca Richard Máramarosszigetről, az ifjúsági élet szervezéséért és az önkéntesség területén tett kimagasló eredményeiért, Dembrovszki Károlyt Hosszúmezőről, a máramarosi magyar oktatás területén kifejtett példamutató és eredményes munkájáért. Nagybányáról további két személyt díjaztak: Tomonicska Lászlót, aki hegyimentős évei alatt fáradhatatlanul végzet önkéntes munkát, valamint Győri Sánta Kingát, aki a kortárs nagybányai művészeti életben jelentős eredményeket ért. Elismerésben részesült, de nem tudott jelen lenni Horzsa Zsófia Felsővisóról, aki a máramarosi magyar közművelődés területén végzett kimagasló és példamutató munkájáért kapta a díjat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?