Különös dolgok kertje – megnyílt Mira Marincaș új fotókiállítása Kolozsváron

Megnyílt Mira Marincaș Különös dolgok kertje című fotóművészeti és vegyestechnika-kiállítása – a tárlat augusztus 5-ig látogatható a kolozsvári Ars Sacra Claudiopolitana egyházművészeti kiállítóteremben (Iuliu Maniu/Szentegyház u. 4.). A kiállításon fekete-fehér és színes, analóg és digitális fotográfiákat is megtekinthetünk, valamint kézműves technikákkal készült műtárgyakat.

A Különös dolgok kertje szervesen illeszkedik a szatmárnémeti művész korábbi munkáihoz – Mira Marincaș képi világában a kert toposza konkrétan és átvitt értelemben is megjelenik. A megélésre, elmélyülésre és odafigyelésre késztetnek bennünket ezek a képek – mondta el Zakariás Ágota művészettörténész a megnyitón. Ezeken megférnek ugyanúgy az indusztriális helyszínek, mint a közelről felvett fűszálak, de ellentmondásosság is van bennük, hiszen egyszerre keveredik az otthonosság, az intimitás és a hátborzongató atmoszféra – fogalmazott.A szerző felvételei

Kompozíciós szempontból találkozhatunk tájképekkel, melyek képzőművészeti előképzettségről tesznek tanúbizonyságot – Mira Marincaș a kolozsvári művészeti akadémián tanult, jelenleg pedig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen oktat fotótörténetet és fotótechnikát.

A tónusok, a részletgazdagság időnkénti háttérbe szorulása, valamint a csendélettől való elvonatkoztatás, absztrakt megoldások és látványfragmentumok hangsúlyosan jelen vannak munkáin. A gyöngyfűzés technikája a kert toposzából kilépve a kozmoszt mutatja meg, a talált tárgyak bevonódása és a keretezés együtt új esztétikai kérdést vetnek föl. A túlépített városi környezetből való kilépés, a nyugodtság és az időn kívüliség kíséri végig a befogadót, valamint a poétikusság, amely a művésznek a költészettel való szoros kapcsolatát is erősíti – összegezte a művészettörténész.

A megnyitón elhangzott Kormos Melinda, Kálló Zsuzsanna és Márton Szabolcs énekesek egyházi régizene-produkciója is, a jelenlévők gregorián dallamokat, 15. századi huszita kódexből származó egy- és háromszólamú kanciókat, valamint 16. századi kolozsvári graduálokat hallhattak – a zeneművek a gyulafehérvári Batthyaneum könyv-és kézirattárából származó különlegességek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?