Kezdődik az Erdélyi Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen

Újra népzenétől és tánctól lesz hangos Székelyudvarhely. Szeptember 6–7-én zajlik a már hagyományossá vált Erdélyi Táncháztalálkozó, amely idén is számos izgalmas programmal várja az érdeklődőket.

Az Erdélyi Táncháztalálkozó már nemcsak egy mozgalom, ahol az erdélyi táncházas közösségek találkoznak, hanem lehetőség a kapcsolatteremtésre és a kötelékek megerősítésére. Összefogja a népzene és néptánc valamennyi területén hivatásszerűen vagy műkedvelőként tevékenykedő embereket, teret ad a jövőnek, a megújulásnak – áll az esemény leírásában.

Forrás: Erdélyi Táncháztalálkozó Facebook-oldala

Székelyudvarhely 1978-ban vonult be a magyar hagyományőrzés történetébe, hiszen ekkor szervezték meg először a világ első táncháztalálkozóját a városban. 2024-ben újra összegyűlnek a népi hagyományok kedvelői, hogy két felejthetetlen napot töltsenek együtt a muzsikaszóval és tánccal fűszerezett rendezvényen.

Szeptember 6-án, pénteken 17 órától felvonulással veszi kezdetét az idei rendezvény a Városháza téren. Ekkor nyitja meg kapuit a kézművesvásár és a borudvar is, valamint a Csiporka játszó- és alkotótér a Városi Parkban. Ezt követően megnyitják Tamás Kinga Zabolátlanul Erdélytől Panamáig című fotókiállítását, valamint szeretettel várnak mindenkit Havasréti Pál, Fekete Antal, Turi Botond és Koncz Gergely közös, Ami jön címet viselő koncertjére.

Forrás: Erdélyi Táncháztalálkozó Facebook-oldala/ Pataki Hajnal

Este Világok között... címmel a Sapientia – EMTE Kolozsvári Kara táncművészet szakos végzőseinek záróvizsga-előadásai lesznek láthatók a Művelődési Házban, majd három helyszínen lesz táncház: a Néptáncműhely próbatermében, a Jungle nagytermében és a Jungle sátorban.

Szombaton is egész nap látogatható a kézművesvásár, a borudvar és az alkotótér, megnyitják emellett a Kismama-sátrat is. Délelőtt Mátyás király álruhái avagy Három mese Mátyásról címmel mesejátékot mutat be a Maros Művészegyüttes a Művelődési Házban, majd gyerektáncház veszi kezdetét Benedek Árpáddal és a Soroglya zenekarral ugyancsak a Művelődési Házban.

Forrás: Erdélyi Táncháztalálkozó Facebook-oldala/ Pataki Hajnal

A Városi Parkban láthatók a néptáncegyüttesek előadásai, 12 órától pedig újfent a Maros Művészegyüttesé lesz a színpad. Eközben zajlik majd a gyergyói néptáncoktatás is Balázs Bécsi Csabával és Orsolyával a Jungle nagytermében.

Délután a Néptáncműhely próbaterme pálinkamustrának ad otthont, ahol Barabási Attila-Csaba vezeti be az érdeklődőket az italok világába. 18 órától veszi kezdetét a Gálaműsor Ritka magyar címmel, amely az Udvarhely Néptáncműhely és Háromszék Táncszínház közös előadása. Őket kíséri a Kedves és a Heveder zenekarok. Este újfent három helyszínen zajlik majd a táncház, amely méltó módon zárja a találkozót.

Forrás: Erdélyi Táncháztalálkozó Facebook-oldala/ Pataki Hajnal

Több mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó! Szeretettel várnak mindenkit Erdély legnagyobb néptáncos megmozdulására, az Erdélyi Táncháztalálkozóra! – olvasható az esemény leírásában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?