Kétszeresen esélyes a Gopo-díjra Téglás István színművész

Közzétették csütörtökön a Gopo-díjra jelölt filmek listáját. Téglás István színművész két kategóriában is esélyes a „román Oscar-díjra”.

A Bukaresti Nemzeti Színház baróti származású színészét a Luca (r. Horațiu Mălăele) című film címszerepéért és a Malmkrog (r. Cristi Puiu) komornyikjának a megformálásáért is Gopo-díjra jelölték. Téglás István 2020-ban már elnyerte a rangos filmes elismerést A hegyek szigete (La Gomera, r. Corneliu Porumboiu) című filmben nyújtott alakításáért.Téglás István | fotó: Bukaresti Nemzeti Színház

A 2022-es Gopo-díjakra 26 moziban vagy online platformokon bemutatott román nagyjátékfilm volt jelölhető, ezek közül válogatta ki a szakmai zsűri a díjra jelölt alkotásokat. A legtöbb jelölést, 13-at Ruxandra Ghiţescu Otto Barbarul című filmje kapta, 11 kategóriában jelölték a Malmkrogot, hét jelölést kapott Radu Jude Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című filmje, szintén hetet a Neidentificat (r. Bogdan George Apetri), a Câmp de maci (r. Eugen Jebeleanu) és a Luca is.

Mivel ebben az évben különösen nagy volt a legjobb dokumentumfilm díjára jelölhető alkotások száma, kivételesen nem öt, hanem hat produkció indul ebben a kategóriában.

A legjobb kisjátékfilm kategóriájában hat, a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájában pedig négy cím indult a díjért.

A jelöltek teljes listája itt olvasható, a filmek közül a romániai filmipar több mint 650 szereplőjének szavazata alapján választják ki a díjazottakat. A díjátadó gálát pedig április 19-én szervezik meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?