Iohannisnak címzett nyílt levélben mondott fel a marosvásárhelyi színház igazgatója

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila nyílt levélben fordult kedden Klaus Iohannis államfőhöz, amelyben arról tájékoztatja, hogy a színház épületének „siralmas” állapota, „a politikum reakciójának hiánya” miatt, és mivel a jelzett problémát nem tudja megoldani, benyújtja felmondását.

A kulturális intézmény vezetője az elnöknek címzett levelében kifejti, hogy „a demokratikus hierarchia tiszteletben tartásával” nem tudta volna megoldani a színház problémáját. Az épület, amely az általa 11 éve vezetett kulturális intézménynek ad otthont, annyira rossz állapotban van, hogy az már veszélyes a művészekre, a színházi alkalmazottakra és a nézőkre is. Levelében emlékeztet arra, hogy az épületet 1973-ban adták át, és azóta sem végeztek jelentősebb felújítást rajta, nem hőszigetelték, így a megemelkedett energiaárak miatt „pokolian hideg évszakra” készülhetnek.

Gáspárik Attila levelében megjegyzi: annak ellenére, hogy a kormányprogramban szerepel az épület felújítása, ez a mai napig nem történt meg, „a kulturális és a fejlesztési minisztériumnál tett próbálkozásaim meghiúsultak, a Maros megyei törvényhozók sem tettek semmit”. Gáspárik Attila | Fotó: Bereczky Sándor/Facebook

Gáspárik Attila a leromlott színházépület mellett a saját tisztségét érintő problémát is megemlíti: a színháznak kilenc hónapja nincs teljes jogkörrel felruházott vezetője. „Két, versenyvizsgán elnyert mandátum után 30, illetve 60 napos átmeneti időszakon keresztül vezettem az intézményt, de így nem lehet zökkenőmentes, hiteles munkát végezni” – jegyzi meg a levében.

Hozzáteszi, hogy a fent jelzett két probléma miatt döntött úgy, hogy lemond tisztségéről, tettét figyelmeztetésnek is szánja arra, hogy hová jutott a színház, amely egyszerre szolgálja a magyar, a román és az európai kultúrát. A nyílt levél hátralévő részében kifejti, hogy az intézmény miként járult hozzá az egymás kultúrájának tiszteletéhez és a békés együttéléshez, és hogy milyen fontos szerepe lesz a jövőben nemcsak Marosvásárhely, hanem az egész ország számára.

A levél végén megjegyzi, hogy bár lépése teátrálisnak tűnik, de még azelőtt meg akarta tenni ezt, hogy Klaus Iohannis Novák Katalin magyarországi államfővel találkozik.

Bár Gáspárik Attila mandátuma október 19-ig tartana, megbízatásának vége a felmondás nyomán már szeptember 19-én érvénybe lép.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház augusztus 25-én fordult a törvényhozókhoz támogatásért, szintén nyílt levélben. Akkor azt írták, Maros megye meglehet Románia etnikailag legszínesebb megyéje. Különös jelentőséggel bírna, ha Önök, a különböző pártok, etnikumok és szociális státuszok képviselői, egyesítenék erőiket a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház megsegítésére, hogy méltó körülmények között végezhessük munkánkat, így beteljesítvén az európai és nemzeti kultúrában ránk háruló szerepet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?