Idén is online adták át a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjait

19. alkalommal díjazta a harmincöt év alatti romániai magyar alkotókat a Communitas Alapítvány irodalom, vizuális művészetek, zeneművészet, színház- és mozgásművészet, valamint film, televízió, rádió és multimédia kategóriákban.

Az ünnepi gálaműsor alkalmával az idei év ösztöndíjasai is bemutatkoztak, akiket több száz pályamunka közül választottak ki az Ösztöndíjbizottság tagjai.

Markó Béla, az Ösztöndíjbizottság elnöke (képünkön) ünnepi beszédében a kulturális értékek megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. „Átvészeltük a karantént, és ez nagymértékben annak köszönhető, hogy az irodalom és a művészet így is bejöhetett a házunkba: a színészek verset mondtak a rádióban vagy televízióban, a zenészek zenéltek, és így tovább. Egy kultúraszerető társadalom tudja, hogy ez milyen fontos. Tudjuk mi is, erdélyi magyarok, hiszen a történelem bebizonyította, hogy ezek az értékek tartanak meg minket a legnehezebb körülmények között is.” – fejtette ki az Ösztöndíjbizottság elnöke.

A Communitas Alapítvány 2021-es díjazottjai

Irodalom kategóriában: Bertóti Johanna, Borcsa Imola, Codău Annamária, Gál Hunor, Kali Ágnes, Kovács Beáta, Serestély Zalán, Székely Örs.

Film, televízió, rádió és multimédia kategóriában: Birtalan Albert, Bogdán Farkas András, Bugnár Szidónia-Erika, László József, Puskás László, Sós Timothy Valentin, Ungvári Oscar.

Színház- és mozgásművészet kategóriában: Bartha László Zsolt, Bugnár Zsolt, Gecse Ramóna, Gedő Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Kányádi György, Márton Emőke-Katinka, Tőtszegi Zsuzsanna, Vass Zsuzsanna.

Vizuális művészetek kategóriában: Bede Kincső, Dimény Áron, Ganea Adrian, Kopacz Kund, Kurjatkó Tamás, Szabó Anna-Mária, Szőke Dalma Zsuzsanna, Tibád Eszter.

Zeneművészet kategóriában: Benedek Miklós Balázs, Dávid-Kacsó Soma, Diószegi Benjamin, Domokos Előd, Gergely Zoltán, György Tünde, Nemes Tibor, Oláh Boglárka Eszter.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is színvonalas mezőny alakult ki mindenik kategóriában.  A díjazottak egy éven át havi 950 lejes támogatásban részesülnek - közölte közleményében az alapítvány.

A gálaműsor visszatekinthető online a Communitas Alapítvány Facebook oldalán ide kattintva.

Kimaradt?